Tanker s oko 27 tisuća kubika nafte u nedjelju navečer udario je u pristanište u Pločama, a zbog havarije broda "STI Poplar" upitna je opskrba čitave Dalmacije naftom i derivatima.

Galerija Oštećenja u luci Ploče (Foto: dnevnik.hr) - 3 Oštećenja u luci Ploče (Foto: dnevnik.hr) - 2 Oštećenja u luci Ploče (Foto: dnevnik.hr) - 1 +0 Luka Ploče, ilustracija (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)

Nakon udara broda koji plovi pod zastavom Maršalovih Otoka u more se survao dio doka, a potonula je i aparatura za iskcravanje nafte i plina.

Vezani članci Armando Miljavac, predsjednik Udruge malih trgovaca naftom - 1 Gorivo sve skuplje, mali trgovci naftom prijete zatvaranjem crpki: ''Čime da plaćamo radnike? Ako se ovako nastavi, mi nemamo drugog izlaza nego...'' Točenje goriva Ministar o povećanju cijena goriva: "Stvarno su sve opcije na stolu, živimo u neizvjesnom vremenu"

Oštećeno je i ono što je ostalo od doka, kao i cijevi i uređaj za iskrcaj nafte. Poljuljani su temelji.

Prema tvrdnjama stručnjaka, radi se o milijunskoj šteti, piše Slobodna Dalmacija.

Istraga koju provode Lučka kapetanija i inspekcije Ministarstva pomorstva trebala bi pokazati tko je kriv. Zbog uništenog pristaništa na čekanju su drugi brodovi. Oni ne mogu prići luci i iskrcati terete.

A iz luke Ploče prevozi se gorivo za BiH, Crnu Goru i Hrvatsku te mlazno gorivo za Dubrovnik. Postoje alternative kao što su Solin, Zadar ili Rijeka, ali zbog blizine Ploče su svima draža opcija.

Sanacija bi mogla trajati mjesecima

Luka Ploče i naftne kompanije trpe milijunske štete koje bi prema međunarodnom pravu trebala nadoknaditi kompanija "STI Poplar". Konačnu odluku donijet će inspekcije i stručnjaci za pomorsko pravo.

Nakon istrage slijedi popravak doka, a dok se on ne obavi, nafta i derivati prema jugu će se prevoziti iz već spomenutih skladišta u Rijeci i Solinu.

U havariji je poprilično oštećen i brod koji, srećom, nije probijen jer bi u tom slučaju nafta iscurila u more, što bi dovelo do ekološke katastrofe nesagledivih razmjera.

Ravnatelj Lučke uprave Ploče Tomislav Batur objasnio je za Slobodnu kako je brodu putem suda izrečena zabrana isplovljavanja dok ne se položi novac za naknadu štete, a Lučka kapetanija zabranila je upotrebu veza dok ne bude saniran.

Već angažirani stručnjaci ispituju stanje, nakon čega će uslijediti izrada projekta sanacije, a to bi moglo potrajati mjesecima.

Ina o incidentu

A evo što su o svemu poručili iz Ine: "Istragu incidenta i procjenu nastale štete provode nadležne institucije, a zbog veće materijalne štete predmetni brodski pristan je do daljnjega stavljen izvan funkcije.
Što se tiče opskrbe tržišta, ona se odvija redovno iz ostalih Ininih skladišta."

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju