Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Haško tužiteljstvo pozvalo je Žalbeno vijeće Haškog suda na odbacivanje zahtjeva hrvatske Vlade kojim je tražila preispitivanje odluka raspravnih vijeća tog suda koja su odbila dodijeliti status prijatelja suda Hrvatskoj u predmetu 'Gotovina, Čermak i Markač' te u predmetu 'Prlić i drugi', objavio je Haški sud.


Hrvatska vlada je 25. listopada zatražila od Haškog suda preispitivanje odluka kojima je Sud odbio zahtjeve Vlade RH za dobivanjem statusa prijatelja suda u predmetu 'Gotovina, Čermak i Markač' te u predmetu 'Prlić i drugi'.

Vezani članci Slika nije dostupna Haški sud ponovno odbacio hrvatsko 'prijateljstvo' Slika nije dostupna Haško tužiteljstvo protiv statusa prijatelja suda za RH

Haško tužiteljstvo u svom je očitovanju podnesenom 1. studenoga zaključilo kako pravila Haškog suda ne dopuštaju podnošenje takvog zahtjeva hrvatske Vlade.

Raspravno vijeće Haškog suda u predmetu 'Prlić i drugi' odbilo je 11. listopada zahtjev Hrvatske da joj se dodijeli status prijatelja suda u tom predmetu prihvativši argumente tužiteljstva koje smatra da bi Hrvatska u tom postupku imala pristranu ulogu, da su područja kojima se Hrvatska htjela baviti preširoka u odnosu na opseg optužnice, te da se ne tiču pravnih pitanja što je u nadležnosti prijatelja suda, a 18. listopada istu je odluku donijela i za predmet 'Gotovina, Čermak i Markač'.

Hrvatska je u rujnu zatražila da joj se odobri status prijatelja suda smatrajući da će podnescima, koje bi sastavili pravni eksperti i povjesničari - prijatelji suda, osporiti neprihvatljive kvalifikacije haškog tužiteljstva iz optužnica u ta tri predmeta. Prema tim optužnicama, zločini u Hrvatskoj i BiH počinjeni su u okviru 'udruženog zločinačkog pothvata' u kojemu je sudjelovao tadašnji državni i vojni vrh RH.

Generali Ante Gotovina, Ivan Čermak i Mladen Markač optuženi su za zločine počinjene tijekom operacije Oluja 1995. godine i nakon nje 'u okviru zajedničkog zločinačkog pothvata', a političko i vojno vodstvo bosanskih Hrvata optuženo je u predmetu Prlić i drugi za zločine počinjene tijekom rata u BiH, također u okviru takvog pothvata.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju