Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Raspravno vijeće Haškog suda u ponedjeljak je odbacilo u cijelosti pokušaj obrane u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" da ospori nadležnost Haškog suda za progon zločina počinjen prije, tijekom i nakon operacije "Oluja".


Vijeće je u odluci, koju je potpisao nizozemski sudac Alphons Orie, utvrdilo da se dio pitanja koja je pokrenula obrana tiče utvrđivanja činjenica, a ne nadležnosti Suda i stoga se mogu riješiti tek na suđenju - u dokaznom dijelu postupka, poput utvrđivanja trenutka prestanka neprijateljstava ili karaktera oružanog sukoba (unutarnjeg ili međunarodnog).

Vezani članci Slika nije dostupna Sedam novih imena u aneksu haške optužnice Slika nije dostupna Haag: skraćena optužnica u predmetu 'Gotovina, Čermak i Markač'

Vijeće je utvrdilo i da su branitelji pogrešno protumačili pravo koje se primjenjuje pred Haškim sudom, a ocijenilo je i da neke pravne teorije koje je ponudila obrana nemaju nikakva utemeljenja u postojećoj praksi Haškog suda.

Generali Ante Gotovina, Ivan Čermak i Mladen Markač optuženi su za zločine počinjene u vrijeme operacije "Oluje". 

Optužnica tereti trojicu hrvatskih generala za zločine nad srpskim stanovništvom izvršene prije, tijekom i nakon operacije "Oluja" u razdoblju između srpnja i rujna 1995. godine, počinjene etničkim čišćenjem koje je smišljeno u sklopu zajedničkog zločinačkog pothvata.