Na velikoj konferenciji o tržištu novca u Opatiji bilo je riječi i o slučaju Agrokor, odnosno najnovijim detaljima afere Hotmail.

Galerija


Posebni savjetnik predsjednice Republike za gospodarstvo osvrnuo se na reforme koje su stopirane zbog slučaja Agrokor.

Vezani članci Boris Vujčić (Foto: Robert Anic/PIXSELL) Vujčić: "U drugom tromjesečju rast BDP vjerojatno oko 18 posto" Ante Žigman (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL) Ante Žigman imenovan novim predsjednikom Upravnoga vijeća HANFA-e

"Ako vidimo da je reforma Agrokora provedena čak većim dijelom s resursima izvan javne uprave onda se ja pitam što je tu blokirano, koji su kapaciteti te javne uprave da provede reforme", rekao je Marko Jurčić, posebni savjetnik Predsjednice RH za gospodarstvo.

Guverner HNB-a Vujčić uvjeren je kako postizanje nagodbe nije upitno.

"Ja mogu reći da i u najgorem scenariju, znači čak da ne dođe do bilo kakvog rješenja da banke moraju otpisati sva potraživanja znači da dobiju 0 kuna natrag, bankarski sustav će ostati stabilan i banke će biti dobro kapitalizirane", rekao je Boris Vujčić.

Predsjednik hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) Ante Žigman rekao je kako se provode izvidi vezani uz odavanje i neovlašteno korištenje povlaštenih informacija.

"Ti izvidi i nadzori koji se provode ne mogu se komentirati njihov tijek i rezultati u tijeku, ali očekujem da će vrlo skoro izaći određeni zapisnici i rješenja o nadzorima koje HANFA provodi u proteklom razdoblju", rekao je Žigman.

Vujčić o šest godina na čelu HNB-a

Na stručnoj konferenciji "Hrvatsko novčano tržište" tema izlaganja guvernera Vujčića bila je monetarna politika Hrvatske, ali i odnos sa zemljama u okruženju.

Dotakao se i izazova tržišta rada u uvjetima demografskih promjena i automatizacije tržišta. Pošto se Hrvatska nalazi na trajnoj putanji smanjenja stanovništva, guverner ističe kako je važno otvaranje tržišta za strane radnike.

Guverner je istaknuo kako bi se, da Vlada nije povukla ovaj potez, usporio rast gospodarstva. Naglasio je i kako je važno voditi politiku aktivnosti stanovništva. Posebnu važnost Vujčić je usmjerio na automatizaciju tržišta kojoj se, kako je kazao, moramo prilagoditi i to na način prilagodbe sustava obrazovanja te razvoja vještina komunikacije i upravljanja strojevima.

Osvrnuo se Vujčić i na svojih šest godina na čelu HNB-a. Svoj mandat sagledava kroz nekoliko parametara, a to je održavanje monetarne politike i stabilnog tečaja te povećanje bankovne rezervacije što je, kako kaže guverner, rezultiralo odmicanjem banaka od Agrokora, a samim time spriječilo urušavanje banaka. Nadalje, pohvalio je suradnju s premijerom i izdvojio zajednički projekt Vlade i HNB-a, a to je projekt euro. Srednjoročna perspektiva, prema riječima Vujčića, za uvođenje eura u Hrvatsku je oko 5 godina.