Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ništa od Zakona o Ini jer je HANFA poslala prijavu DORH-u da su dionice Ine stečene opranim novcem, doznalo se danas na sjednici Vlade.


DORH provjerava što se događa i počela je istraga koja ide prema Slovačkoj, Mađarskoj i Cipru. Sa svime se stalo jer se čekaju rezultati istrage DORH-a. Na Vladi je rečeno da će se morati ići u izmjene cijelog zakona o privatizaciji Ine.

Vezani članci Ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji Stožera Beroš otkrio najgore brojke dosad: U Hrvatskoj gotovo 17.500 novozaraženih! INA benzinska pumpa, ilustracija Nakon Vladine odluke INA objavila koju vrstu goriva prestaje prodavati: "Prisiljeni smo prilagoditi poslovanje"

>> Na autocestama i u lukama moguće skuplje gorivo

Premijerka Jadranka Kosor je  napomenula je kako će se pratiti i odluke Hanfe, kao i ako bi se eventualno nastavilo stjecanje dionica Ine 'na tako netransparentan način'.

'Vlada će, kao ugovorna strana, tražiti rješenja u razgovoru i dogovoru s MOL-om, vodeći pritom računa o strateškim interesima Hrvatske', poručila je Kosor.

'Čekat ćemo rezultate istrage koja je pokrenuta prema Slovačkoj, Mađarskoj i Cipru. Vjerujem da ćemo vrlo brzo dobiti odgovore na mnoga pitanja', ponovila je Kosor. Za nas je, kaže, osobito važna borba protiv bilo kakvog oblika manipulacije.  Stavila je to i u kontekst završetka pregovora s EU o poglavlju 23. (pravosuđe) i jačanju kapaciteta u borbi protiv kriminala i korupcije.

Tijekom ovog tjedna bilo je najavljeno da će Vlada na današnjoj sjednici predložiti izmjene Zakona o privatizaciji Ine po kojima nitko ne bi mogao imati više od 49 posto dionica hrvatske naftne kompanije.

Cijeli tjedan bilo obustavljeno trgovanje dionicama Ine

Ta je najava uslijedila nakon što je Hanfa u ponedjeljak, 28. ožujka, privremeno obustavila trgovanje dionicama Ine na Zagrebačkoj burzi do kraja trgovinskog dana 1. travnja.

Hanfa je u objašnjenju te odluke navela da je u predmetu nadzora nad trgovanjem dionicama Ine utvrdila značajno trgovanje od strane inozemnih investitora te da je je, u cilju transparentnosti trgovanja, zaštite ulagatelja i osiguranja redovitog i pravilnog trgovanja, od nadležnih stranih regulatora zatražila relevantne podatke nužne za utvrđivanje činjenica od značaja za nadzor.

Hanfa je u ponedjeljak objavila i priopćenje u kojem je navela da je raspoložive podatke o investitorima i tijeku trgovanja dionicama Ine 'dostavila drugim službenim tijelima u Hrvatskoj na postupanje iz njihove ovlasti i nadležnosti' te da 'saznanja iz dnevne obrade podataka o trgovanju kao i dodatne informacije od inozemnih regulatora mogu biti od utjecaja na daljnje postupanje Agencije u smislu obustave trgovanja'.
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju