Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) pokreće inspekcijski nadzor nad tvrtkom Dimoco, operatorom usluga s posebnom tarifom, a na temelju prijava korisnika zbog mogućih prijevarnih radnji, izvijestili su u srijedu iz HAKOM-a.


HAKOM-u je, naime, prijavljen zavaravajući pokušaj nagovaranja korisnika da aktiviraju uslugu tako da im se na uređajima prilikom pretraživanja interneta prikaže informacija kako je uređaj zaražen s više računalnih virusa, za čije je uklanjanje potrebno instalirati određenu aplikaciju.

Vezani članci Jeftinije telefoniranje prema drugim državama EU (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Guten Tag, tetka, nemoj prekidati, pozivi su jeftini! Evo koliko vas od danas koštaju pozivi i poruke iz Hrvatske prema EU-u Mobitel (Foto: Press Association/PIXSELL) Napokon dobra vijest za korisnike teleoperatorskih usluga: Odsad jeftinije i jednostavnije raskidanje ugovora

Na taj su se način korisnici zapravo upućivali na slanje SMS-ova na kratki SMS kod, a što je korisnicima naposljetku izazvalo neplanirane i neželjene troškove. Isto tako, korisnici su nagovarani i da, ako žele osvojiti telefon, aktiviraju usluge s posebnom tarifom, objašnjavaju iz HAKOM-a.

Usluge s posebnom tarifom naplaćuju se tako da korisnik slanjem SMS poruke na kratki SMS kod ostvaruje uslugu te mu se ona naplaćuje ovisno o usluzi koju koristi. Postoje i usluge kod kojih korisnik pristajanjem na uvjete, koji mu moraju biti komunicirani u SMS poruci, pristaje na periodičko primanje poruka za određenu uslugu te se one naplaćuju njihovim primitkom, navodi se u priopćenju.

HAKOM upozorava korisnike kako je u slučaju ovakvog načina promidžbe najbolje zanemariti ju i ne aktivirati usluge s posebnom tarifom kako bi izbjegli neželjene troškove.

HAKOM je, kao neovisno nacionalno regulatorno tijelo za područje elektroničkih komunikacija, nadležan za provedbu Zakona o elektroničkim komunikacijama i pripadajućih pravilnika te ukoliko se utvrdi da je postupanje operatora bilo u suprotnosti sa zakonom, tada će se donijeti mjere koje bi takvo postupanje spriječilo u budućnosti, navodi se u priopćenju.

Iz te agencije podsjećaju i kako je više informacija o neželjenim elektroničkim komunikacijama, koje mogu predstavljati ugrozu za korisnike, dostupno na službenim stranicama HAKOM-a, kao i na njihovoj stranici na Facebooku. (Hina)