Mobitel, ilustracija (Foto: Pixsell, Davor Višnjić)
Mobitel, ilustracija (Foto: Pixsell, Davor Višnjić) Foto: Pixsell, Davor Višnji?

Vijeće ministara EU-a za promet, telekomunikacije i energetiku potvrdilo je akte prema kojima se regulira cijena telefonskih poziva i SMS-ova unutar država članica i prema kojima su određene maksimalno dopuštene cijene za minutu poziva te poruku, izvijestio je HAKOM u utorak.


"Za krajnje korisnike najznačajnija je novost da se regulira maloprodajna cijena telefonskih poziva i SMS-ova koji se upućuju unutar država članica Europske unije. Regulirane će biti maloprodajne cijene koje se naplaćuju potrošačima, odnosno fizičkim osobama koje usluge koriste za svrhe koje nisu trgovačke, obrtničke ili profesionalne. Maksimalno dopuštene cijene iznosit će 0,19 eura po minuti za pozive te 0,06 eura po jednoj poruci. Ove cijene ne uključuju PDV", priopćeno je iz HAKOM-a.

Vezani članci Hrvatska prelazi na novi sustav emitiranja televizijskoga signala (Foto: Dnevnik.hr) HAKOM upravo objavio vijest zbog koje se trebaju zabrinuti svi sa starijim televizorima Pošta, ilustracija (Davor Puklavec/PIXSELL) HAKOM zabranio: Pošta vam više ne smije naplaćivati naknadu za dostavu malih paketa

Regulacija maloprodajnih cijena telefonskih poziva i SMS-ova primjenjivat će se od 15. svibnja 2019. godine, a HAKOM će prije primjene regulacije upoznati krajnje korisnike s detaljima. Ostale odredbe koje zakonik donosi trebaju tek biti prenesene u nacionalna zakonodavstva država članica, nakon čega će se primjenjivati u praksi, a države članice imat će rok od dvije godine za prenošenje odredbi.

Između brojnih novosti koje zakonik donosi ističu se mjere kojima se potiču investicije u mreže vrlo velikog kapaciteta, odredbe o dodjeli radiofrekvencijskog spektra kojima se nastoji ubrzati razvoj 5G mreže te odredbe o simetričnoj regulaciji pristupa mrežama, kojima se želi ojačati tržišno natjecanje.

U odnosu na prava krajnjih korisnika, predviđa se uspostava jedinstvenog seta pravila zaštite prava krajnjih korisnika unutar cijele EU, pri čemu države neće moći propisivati ni strože niti blaže mjere. Za države članice koje imaju strože mjere zaštite predviđa se prijelazno razdoblje u kojem mogu te mjere zadržati na snazi. Također se predviđa djelomično proširenje odredbi o zaštiti krajnjih korisnika i na usluge koje nisu tradicionalne komunikacijske usluge, kao što su OTT usluge koje se pružaju putem interneta, poput npr. aplikacija za slanje poruka.

HAKOM u priopćenju ističe odredbe o jedinstvenom europskom broju za hitne slučajeve (112). Države članice imat će obvezu uspostave javnog sustava za obavještavanje o opasnostima, putem kojeg će se korisnicima na njihove mobilne telefone slati obavijesti o prirodnim katastrofama ili drugim značajnim opasnostima u području u kojem se nalaze. Ove odredbe države članice trebat će usvojiti u roku od tri i pol godine od stupanja Zakonika na snagu.