Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NIZ NESREĆA NA CESTAMA

Uoči još jednog udarnog turističkog vikenda HAK upozorava i savjetuje kako da se pripremite za put: "More neće pobjeći..."

Pred nama je još jedan udarni turistički vikend, na cestama se već gužvaju automobili, a dogodilo se i nekoliko nesreća što je usporilo promet. Da bi nemilih događaja bilo što manje, a putovanje što ugodnije, Zvjezdana Horvat iz Hrvatskog autokluba (HAK) dala je nekoliko ključnih savjeta oko priprema za put i same vožnje do odredišta.

Ima kolona ne samo na cestama prema moru, nego i na graničnim prijelazima, a gust je i tranzitni promet u smjeru istoka i obratno u smjeru zapada autocestom A3. Standarna dionica između Zagreba i Karlovca najkritičnija je i u ovom trenutku, opisala je aktualno stanje na cestama Zvjezdana Horvat iz Hrvatskog autokluba (HAK) u razgovoru s reporterkom Vijesti Nove TV Barbarom Štrbac.

Pročitajte i ovo Prometni stručnjak Marko Šoštarić (Foto: Dnevnik.hr) Kako smanjiti crne brojke? Prometni stručnjak objasnio koja tri elementa mogu utjecati na povećanje sigurnosti u prometu, jedan od njih počinje već u osnovnoj školi

Oko 14 sati dogodio se lančani sudar – četiri vozila koja su ostala na preticajnom traku i vrlo brzo se formirala kolona od oko 20 kilometara u smjeru Zagreba, no to se u međuvremenu raščistilo i sada se prometuje ipak nešto lakše, kazala je.

Podsjetila je i na nekoliko ključnih savjeta koji će dobro doći svima onima koji kreću na put: ''Pripremite se na gužvu, dobro isplanirajte kada ćete krenuti i kako ćete voziti. Danas je nešto ugodnije jer su i temperature nešto niže. No, nemojte krenuti na put odmah nakon posla, odmorite, predahnite, more neće pobjeći''.

''Ne moramo žuriti, dobro će doći i neko noćno kupanje. Dakle, polako, smireno, strpljivo, a ono što je najvažnije reći jest da u uvjetima velike gustoće prometa smanjite brzinu i povećajte razmak. On postoji s razlogom – da bismo se stigli zaustaviti ako se ispred nas događa nešto iznenadno, možda prometna nesreća, vozilo u kvaru, neki predmet na kolniku koji trebamo zaobići … To su sve situacije na koje treba misliti i na koje se treba pripremiti. Probajte se opustiti, putovati u dobrom društvu, svakako vodite računa o tome se češće zaustavite i osvježite ako putujete na dužim relacijama, rashladite se, dobro će doći i malo gimnastike'', preporučila je Horvat.

''Potreban je i dobar servis automobila prije polaska, pogotovo ako češće ne vozite na dužim relacijama, provjerite ulje, filtere, spremnik goriva je li pun jer ne znate koliko će vam ga trebati, vodite računa i o pneumatici, da je tlak ispravan, kao i o teretu koji prevozite i dobro ga osigurajte – baš smo danas imali veslo koje je skliznulo s krova na autocesti'', kazala je Horvat i dodala da vozači koji ostanu bez tereta, zadnji to primijete.

''Nemojte se vraćati po taj teret, stanite tamo gdje je to moguće, nadležne službe obavit će svoj posao, a tu je i solidarnost vozača, koji će nama javiti što se dogodilo i brzo će lančana reakcija ići dalje'', zaključila je Horvat.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene