Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Detaljni rezultati

HAK: Vozači su uglavnom protiv 'ležećih policajaca'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski autoklub proveo je anketu u suradnji s portalom Dnevnik.hr. Odgovori ukupno 954 ispitanika pakazali su da su lokalne ceste loše.

Hrvatski autoklub (HAK) objavio je cjelovite rezultate ankete o stanju na cestama koju su proveli u suradnji s portalom Nove TV Dnevnik.hr.

Pročitajte i ovo Autocesta, ilustracija objavio HAK Oprezno na autocesti A3: Zbog prometne nesreće vozi se jednim trakom Zoran Milanović Ne može biti premijer ANKETA Slažete li se s odlukom Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću?

U internetskoj anketi sudjelovala su 954 ispitanika, a većina njih iskazala je veliko nezadovoljstvo stanjem kolnika na lokalnim prometnicama.

Čak 72 posto ispitanika stanje površine županijskih i lokalnih prometnica ocijenila je lošim i vrlo lošim, dok ih 83 posto smatra  kako je trenutačno stanje lokalnih prometnica po pitanju brojnosti udarnih rupa također također loše i vrlo loše.

Stanje se ne mijenja

'Zabrinjava i trend', navodi HAK. Naime, sudionici tvrde da se stanje prometnica u njihovim mjestima nije promijenilo nabolje u posljednje tri godine. Broj udarnih rupa se, tvrde, povećao. Čak 76 posto vozača potvrdno je odgovorilo na pitanje jesu li u posljednje dvije godine na udarnim rupama oštetili neke od dijelova podvozja automobila.

EKSKLUZIVNO: Evo što vozači misle o našim cestama

Iz HAK-a vozačima poručuju da se informiraju jer je anketa pokazala da 84 posto ispitanika nije upoznato s procedurom prijave i pristupom lokalnih vlasti pitanju udarnih rupa.

Vozači nezadovoljni stanjem kolnika zadovoljniji su kada je u pitanju opremljenost cesta.

Nezadovoljstvo se vraća kada se priča o uspornicima, odnosno popularnim 'ležećim policajcima'.

Čemu su vozači neskloni?

'Gotovo 70% sudionika je protiv, od čega 48% snažno protiv postavljanja uspornika, barem na način na koji je to do sada rađeno', izvijestio je HAK.

Ispitanici su bili jednako neskloni i zatvaranju prometnica za prometovanje vozila radi povećavanja sigurnosti pješaka i drugih ugroženih sudionika prometa.

Odlaze li ležeći policajci u povijest?

Neutralnog su mišljenja o drugim građevinskim rješenjima za smirivanje prometa, kao što su izdizanja dijela ceste.

72 posto ispitanika podržava i snažno podržava uvođenje ograničenja brzine, a korištenje kamere za snimanje brzine kako bi se usporio promet poduprlo je 54 posto ispitanih.

Više od pola ispitanika, njih 55 posto istaknulo je gužvu kao ozbiljan problem u gradskim sredinama, a njih 41 posto isto misli za autoceste. Međutim, većina ih doživi jednom godišnje, najčešće ljeti kada su gužve najveće, a autoceste su zapravo veći dio godine poluprazne.

Detaljnije rezultate ankete možete provjeriti na stranicama HAK-a OVDJE.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene