Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatskim autocestama nakon brojnih afera prijeti ovrha. 6 općina traži oko 150 milijuna kuna nikada plaćenih komunalnih doprinosa. Ako se ona provede, HAC-ovo poslovanje naći će se u problemima. Zbog sumnji u političko pogodovanje podnesena je i kaznena prijava.


Kroz općinu Jasenice u zadarskom zaleđu autocesta je prošla prije 7 godina. Sada ovrhom traži da HAC plati komunalne doprinose. Načelnik već zna u što će utrošiti milijune. 'U one stvari što je predviđeno zakonom. To su javne površine groblja nerazvrstane ceste i javna rasvjeta', ističe Martin Baričević, HDZ-ov načelnik općine Jasenice.

Vezani članci Slika nije dostupna Bivši direktor u Viaduktu: "Za fiktivne ugovore s HAC-om dobio sam 780.000 kuna" Igor Premilovac (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Premilovac detaljno opisao izvlačenje novca iz cestarskih tvrtki

 

Šest općina od HAC-a potražuje čak 146 milijuna kuna. Brinje 43, Jasenice 35, Posedarje 31,Lovinac 19, grad Benkovac 17 i općina Ljubešćica 1 milijun kuna. Zahtjevi su krenuli 2006. kada je Pravilnikom o komunalnim doprinosima obuhvaćena i autocesta. HAC-ov sindikat sumnja na političku pozadinu - novčano pomaganje uglavnom HDZ-ovih općina. Podnijeli su kaznenu prijavu.

 

Kalmeta protiv naplate od HAC-a

Spornu političku odluku ministarstva graditeljstva u hrvatskim autocestama nisu htjeli komentirati tek kratko poručuju da bi ispunjavanje ovršnog postupka bio težak udarac njihovom svakodnevnom poslovanju. DORH je napisao rješenje o neprovođenju ovrhe. Ministarstvo graditeljstva još nije reagiralo. 'U tijeku je ciljani upravni nadzor. Na temelju rezultata provedenog nadzora moći ćemo donijeti odluka u ovoj stvari', stoji u priopćenju Ministarstva graditeljstva.

Općine za propust optužuju ministarstvo graditeljstva još u vrijeme izgradnje Dalmatine. 'Nisu dostavili dokumentaciju jedinicama lokalne samouprave na temelju koje bi se obračunao komunalni doprinos, a što su bili dužni učiniti', pojašnjava Katja Jajaš, odvjetnica općina koje traže ovrhu. Resorni ministar Božidar Kalmeta ovoga je puta sa stanjem u HAC-u upoznat.

'Treba vidjeti da li je to sve skupa sukladno zakonu. Moj stav ste čuli, ja sam apsolutno protiv toga da se to naplaćuje od hrvatskih autocesta', naglašava ministar Božidar Kalmeta. Dok je bilo novca u HAC-u, doprinosi su isplaćivani bez velike buke, primjerice Gospiću i Otočcu. Prazna kesa na površinu je očito izbacila još jednu lošu političku odluku.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju