Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Obrana generala Ivana Čermaka ocijenila je danas kako ponuda haškog tužiteljstva o odustajanju od progona za kaznena djela počinjena u šest od 20 općina te za sva djela počinjena u posljednja dva mjeseca koja obuhvaća optužnica ne bi predstavljala bitno smanjivanje opsega optužnice protiv trojice hrvatskih generala.


Haško tužiteljstvo odbilo je u ponedjeljak, na poziv sudskog vijeća, skratiti optužnicu protiv hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača i poručilo da bi tek u slučaju naloga sudskog vijeća odustalo od izvođenja dokaza za kaznena djela počinjena u šest od 20 općina te za sva djela počinjena u posljednja dva mjeseca koja obuhvaća optužnica.

Vezani članci Slika nije dostupna Ekskluzivno: Za građane su presudom izjednačeni žrtva i agresor Slika nije dostupna Zagreb: Prosvjednici potrgali zastavu EU, privedene tri osobe

"Predloženo skraćivanje ne predstavlja suštinsko smanjivanje opsega optužnice", kazala je u telefonskom razgovoru Čermakova braniteljica Jadranka Sloković.

Sudsko vijeće koncem prošle godine pozvalo je tužiteljstvo na
skraćivanje optužnice protiv trojice generala najmanje za trećinu.

Zagrebačka odvjetnica kazala je kako je obrana očekivala da će Tužiteljstvo, kao primjerice u predmetu "Šešelj", odustati od bitnih elemenata optužnice poput značajnijih lokacija ili pak od alternativnog optuživanja za isto djelo.

Tužiteljstvo je, temeljem naloga sudskog vijeća o skraćivanju
optužnice za trećinu, u predmet "Šešelj" odustalo od progona vođe srpskih radikala za zločine počinjene u čitavoj zapadnoj Slavoniji, dijelovima BiH te od dijela kvalifikacija ostalih kaznenih djela za koje ga tereti.

Optužnica tereti trojicu hrvatskih generala za zločine nad srpskim stanovništvom počinjene prije, tijekom i nakon operacije "Oluja" u razdoblju između srpnja i studenog 1995. godine, počinjene etničkim čišćenjem koje je smišljeno u sklopu zajedničkog zločinačkog pothvata.


Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju