Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sudsko vijeće Haaškoga suda u predmetu 'Stanišić i Župljanin' uputilo je 'poziv Vladi Republike Hrvatske' da u roku od 15 dana odgovori na zahtjev obrane u tom predmetu.


Obrana traži uvid u registar hrvatskih branitelja ili da joj dostavi tražene podatke, objavio je Haaški sud. Raspravno vijeće 'poziva Hrvatsku da u roku od 15 dana od dana uručenja ovog naloga ili dostavi odgovor na zahtjev (obrane) ili da obrani dostavi tražene podatke', navodi se u pozivu hrvatskoj vladi kojeg je 10. veljače potpisao predsjednik sudskog vijeća Burton Hall.

Haaška obrana bivšeg ministra unutarnjih poslova Republike Srpske Miće Stanišića, kojem se u Haagu sudi za zločine počinjene nad Hrvatima i Bošnjacima tijekom rata na području BiH, 7. je veljače zatražila od Suda da izda obvezujući nalog kojim će od Hrvatske zatražiti dostavljanje 'službenih podataka o hrvatskim braniteljima iz Jedinstvenog registra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata'.

Stanišićevi branitelji u obrazloženju zahtjeva naveli su da su na internetskoj stranici www.registarbranitelja.com pronašli imena nekih civilnih žrtava navedenih u dodatku haaške optužnice protiv Stanišića. 'Neke od navodnih civilnih žrtava navedenih u dodatku optužnice također se pojavljuju u registru imena hrvatskih branitelja kao pripadnici oružanih snaga RH u vrijeme na koje se odnosi optužnica i u vrijeme njihova navodna nestanka', navodi se u podnesku Stanišićeve obrane od 7. veljače.

Vezani članci Tvrđava Imperial Prije 30 godina ispaljene su prve granate na Dubrovnik: Grad je odmah ostao bez struje i vode, sili JNA suprotstavilo se 750 slabo naoružanih branitelja Slika nije dostupna 'Presuda Stanišiću i Simatoviću je uvreda svim žrtvama Domovinskog rata'

>> Haška obrana Stanišića traži registar hrvatskih branitelja

Obrana je navela da je u svibnju prošle godine zatražila od Hrvatske da ju obavijesti jesu li podaci na toj internetskoj stranici autentični i vjerodostojni kao i da dostavi sam službeni registar hrvatskih branitelja.

Ministarstvo pravosuđa u srpnju 2010. odgovorilo je kako podaci objavljeni na internetskoj stranici www.registarbranitelja.com 'nisu autentični i vjerodostojni podaci o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata', a da su službeni podaci o hrvatskim braniteljima sadržani u Jedinstvenom registru hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i da su 'zaštićeni od javnog objavljivanja i korištenja izvan zakonom propisane svrhe Ustavom Republike Hrvatske i većim brojem pozitivnih zakonskih propisa Republike Hrvatske te ne mogu biti dostavljeni na uvid neovlaštenim osobama i bez osobne privole pojedinaca na koje se ti podaci odnose'.

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti  priopćilo je u kako se nadležnim tijelima može omogućiti uvid u određene podatke, ali ne i u cijeli Registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Ministarstvo je pri tom istaknulo da 'treba razlučiti javnu objavu Registra od uvida u taj Registar, odnosno dostave dijela podataka na zahtjev službenih institucija i pravosudnih tijela na način koji pri tom ne smije ugroziti tajnost osobnih podataka koji se nalaze u traženom dokumentu'.

U priopćenju MOBMB podsjeća kako je ono kao i sve državne institucije Republike Hrvatske, 'dužno na zahtjev nadležnih tijela omogućiti uvid u službene dokumente, a tijela kojima se omogući takav uvid imaju obvezu zaštite tajnosti podataka'. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju