Hrvati su danas proslavili blagdan Velike Gospe. Sva veća marijanska svetišta bila su posjećena unatoč koronavirusu. Svečanosti u Sinju završile su misom zahvale u 21 sat, a s gvardijanom Svetišta Gospe Sinjske razgovarao je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan.

Galerija +0 Gvardijan svetišta Gospe Sinjske

Gvardijan svetišta Gospe Sinjske fra Ante Čovo kaže kako su se vjernici na današnjem slavlju pridržavali mjera stožera dok se nije "intervenirao onaj odozgo".

Vezani članci Sinjski gvardijan fra Ante Čovo Sinjski gvardijan: "Nekim bi ljudima trebalo javno dati do znanja da privlačeći pozornost na sebe kradu ljudima Alku i Gospu" Aljmaš se priprema za blagdan Velike Gospe - 2 Blagdan Velike Gospe u vrijeme korone: Vjernicima u Aljmašu uzimat će broj osobne iskaznice

"Od 4 sata do 10 sati sve je bilo u redu. Oko 600 ljudi je bilo u dvorištu, onda smo pripremili za misu za 11 sati, pitao sam hoćemo li ostati vani, hoćemo li odgoditi. Pao je pljusak, mi smo na našu žalost otišli u crkvu, ja sam tada prekršio dvije epidemiološke mjere, distancu i nisu svi imali maske", rekao je Čovo.

Gvardijan kaže da je duh proslave Velike Gospe u nutrini, a ne u vanjskom pokazivanju. "Lijepo je proći gradom, lijepo je da svatko sa svoga prozora može pozdraviti Gospu, kleknuti pred nju, ispovijediti se, to je duh pobožnosti i duh slavlja Velike Gospe", rekao je Čovo te dodao kako su upozoravali starije građane da ne dolaze, jer "mlađarija danas ne misli", a mogli bi prenijeti virus svojim starijima.

Moto ovogodišnjeg blagdana Velike Gospe je "Gospe budi nam spas" pa su u skladu s time molili za bolesnike, medicinske djelatnike i djelatnike domova i za prosvjetljenje da budemo odgovorni jedni jedni prema drugima, istaknuo je Čovo. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju