Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozoravao na rizik

Imate kredit u eurima? Guverner donosi lošu vijest

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Govoreći o kreditima vezanim uz Eurbor i Libor, guverner je rekao da je na rizik koji nose upozoravao prije dvije godine

Guverner HNB-a Boris Vujčić rekao je gostujući na javnom servisu kako Hrvatska narodna banka, kao i ostale središnje banke, može bankama kreirati jeftinu likvidnost iz koje mogu davati kredite. A to, rekao je, HNB već dugo i čini.

Pročitajte i ovo Boris Vujčić Hrvatska najgora u Eurozoni Upozorenje guvernera: Glavni doprinos inflaciji daju usluge, rast cijena će se nastaviti Slika nije dostupna Analiza stručnjaka Ekonomski analitičari o poskupljenju kredita u eurima

Dodao je i kako je 'prošli tjedan u bankama bilo rekordnih 10 milijardi kuna viška likvidnosti koje banke drže u HNB-u po kamatnoj stopi od nula posto'. Poručio je kako vlasnike banaka treba pitati zašto taj novac ne plasiraju.

Vujčić je rekao i  da je HNB napravio višak likvidnost pet puta viši nego u eurozoni, te da novca ima puno, po kamatnoj stopi od nula posto.

Predsjednica primila guvernera HNB-a, razgovarali i o 'švicarcu'

Govoreći o kreditima vezanim uz Eurbor i Libor, Vujčić je rekao da je na rizik koji nose upozoravao prije dvije godine i poručio kako bi rate kredita u eurima mogle rasti.

'U Hrvatskoj je trenutno oko 30 posto stambenih kredita vezano uz te dvije kamatne stope prema kojima banke posuđuju novac drugim bankama. S obzirom na razine na kojima su danas, možemo očekivati njihov rast u budućnosti, što bi moglo dovesti do bitno većeg rasta kredita nego što ljudi očekuju', objasnio je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene