Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iznos nije otkriven

Gusari primili otkupninu i pustili belgijski brod Pompei

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Somalski gusari su nakon što su primili otkupninu pustili belgijski brod Pompei otet prije 10 tjedana, oslobodivši deset članova posade koji su svi zdravi, objavili su belgijske vlasti u Bruxellesu.

Rano ujutro je i zadnji otmičar konačno napustio brod, objasnio je Jaak Raes, generalni direktor Kriznog centra belgijske vlade na konferenciji za novinare. On je potvrdio da su, uzevši u obzir okolnosti, svi dobro. Pompei su u subotu 18. travnja u zoru napali gusari dok je plovio uz obalu Somalije, oko 150 km sjeverno od Sejšela. Uz nizozemskog zapovjednika na brodu su bila dvojica Belgijanaca, trojica Filipinaca i četvorica Hrvata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Drama u Adenskom zaljevu Ekskluzivno: Kako smo se goloruki spasili od gusara Slika nije dostupna Dva incidenta u Nigeriji Oružane skupine napale brodove, ubijen Filipinac

‘Početno su gusari tražili otkupninu od osam milijuna dolara. Nakon 68 dana pregovora postignut je dogovor zahvaljujući somalskom posredniku, koji je u nekoliko navrata došao na brod’, precizirao je ministar unutarnjih poslova Guido De Padt. Otkupninu su platili vlasnici broda, belgijske tvrtke Jan De Nul, Deme i Herbosch-Kiere. Iznos nije otkriven. Otkupnina je bačena padobranom u subotu iz zrakoplova u blizinu broda, koje je bio usidren na 3.500 metara od obale, rekli su belgijski dužnosnici.

>> Oslobođen belgijski brod s hrvatskim pomorcima

Zbog loših meteoroloških uvjeta gusari nisu u subotu navečer mogli napustiti brod. Sljedećih dana Pompei će uploviti u jednu luku regije uz pratnju grčkog broda Atalante, iz antigusarske operacije Europske unije, precizirao je na toj konferenciji za novinare ministar obrane Pieter De Cream. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene