Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odbjegli bivši tajkun Josip Gucić nepravomoćno je na ponovljenom suđenju na zagrebačkome Županijskom sudu osuđen na dvije godine zatvora jer je podmitio sudskog vještaka Antuna Čeovića, koji je zauzvrat u kaznenom postupku protiv njega trebao utvrditi da je njegova tvrtka NIK poslovala po zakonu.


Financijski vještak Čeović, koji je od Gucića primio 25.000 eura, a toliko je još trebao primiti nakon izrade za Gucića povoljnog vještačkog nalaza, osuđen je na dvije i pol godine zatvora. Trećeoptuženom Vinku Vuletiću sudac Željko Horvatović dosudio je za pomaganje u podmićivanju godinu i pol zatvora.

Gucić se nije pojavio na izricanju presude jer je, po pisanju medija, već dulje u Srbiji. Suđenje za pokušaj sprječavanja dokazivanja ponovljeno je po odluci Vrhovnoga suda, koji je ukinuo presudu iz rujna 2006., kada je Gucić također bio osuđen na dvije godine, ali samo za podmićivanje. Čeović je tada dobio četiri godine zatvora, a Vuletić dvije i pol. USKOK se na tu presudu žalio smatrajući da je kazna preblaga.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO: S dvije godine primljena u Mensu Slika nije dostupna Sjedila na WC-u dvije godine?!

>> Guciću dvije i pol godine zatvora

Podmićivanje sudskih vještaka otkriveno je zahvaljujući Antonu Bačoku koji je posredovao, to jest Čeoviću predao 25.000 eura mita. On je sve prijavio USKOK-u, nakon čega je tajno snimao razgovore Gucića i ostalih. Građansku hrabrost Bačoke na prvom je suđenju pohvalio i sudac Horvatović. Gucić je bio poznat hrvatski tajkun koji je posjedovao 20-ak velikih poduzeća, no krajem 90-ih većina ih je propala. (HIna)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju