Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezadovoljni izmjenama

Sutra prosvjed roditelja djece s invaliditetom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Facebook grupa 'Pomozimo djeci sa invaliditetom', nezadovoljna odnosom Vlade prema osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju, održat će sutra mirni prosvjed na Markovu trgu od 11 do 13 sati.

Facebook grupa koja okuplja oko tri tisuće članova na prosvjedu će tražiti da se roditeljima djece s teškoćama u razvoju ili s invaliditetom vrati status njegovatelja, osobama s invaliditetom vrate prava na ortopedska pomagala sukladno prijašnjem pravilniku, a osobama s invaliditetom prizna status manjine. Također traže uvođenje invalidske kvote na svim razinama vlasti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Demantirali roditelje Ministarstvo: Nije ukinut status njegovatelja roditeljima djece s poteškoćama Slika nije dostupna Uspješne žene Marina, Nikolina i Tanja dokaz su da i osobe s invaliditetom mogu uspjeti!

Vesna Golemac, članica radnog tima facebook grupe 'Pomozimo djeci s invaliditetom', upozorava da je novim Zakonom o socijalnoj skrbi od 1. siječnja ukinut status njegovatelja roditeljima čije dijete s invaliditetom ili poteškoćama u razvoju više od četiri sata dnevno boravi u predškolskoj ili školskoj ustanovi.

'Zahtijevamo izmjene kontradiktornih i nepravednih zakona, da nam se vrate uskraćena prava, uspostavi nadzor nadležnih službi te da nam se riješi pitanje manjka terapeuta, asistenata, dijagnostičara i centara namijenjenih djeci s poteškoćama u razvoju i invaliditetom', ističe Golemac.

Uspješni posao u Hrvatskoj: Svojim zaposlenicima plaćaju i stanarinu!

Upozorava i na novi Pravilnik o pravu na korištenje ortopedskih pomagala koji je, kaže, preko noći i u tišini promijenjen na štetu osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju.

Facebook grupa tražit će i status manjine za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju, kako bi sa svim svojim različitostima bili priznati kao ravnopravni članovi zajednice. Inzistiraju i na uvođenju invalidske kvote na svim razinama vlasti, kako bi mogli utjecati na kreiranje zakonske regulative i pratiti njezinu provedbu.

'Tražimo sustav koji će nama roditeljima omogućiti da budemo samo roditelji, a ne defektolozi, pravnici, logopedi i rehabilitatori te da zakoni koji se donose pokriju sve aspekte života prema individualnim potrebama', kaže Golemac.

Grupa je dobila podršku predsjednika Republike Ive Josipovića, a svoje zahtjeve već su proslijedili ministarstvima socijalne politike, obrazovanja i zdravlja, te predsjednicima Sabora i Vlade.

Facebook grupa 'Pomozimo djeci sa invaliditetom' već je u dva navrata organizirala prosvjede radi poboljšanja kvalitete života djece s teškoćama u razvoju i odraslih osoba s invaliditetom, na kojima su tražili ravnomjernu dostupnost rehabilitacije, asistente u nastavi za svu djecu kojoj je ta usluga potrebna, te ukidanje diskriminacije u slučaju kada dijete boravi više od četiri sata u školi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene