Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Blagadan je Svih svetih. Diljem zemlje građani tradicionalno posjećuju groblja i posljednja počivališta svojih najmilijih.


U znak zahvale i prisjećanja polažu cvijeće i pale svijeće. Blagdan Svih svetih obilježava se i u crkvama misnim slavljima. Središnje misno slavlje na zagrebačkom groblju Mirogoju, u crkvi Krista Kralja, predvodi kardinal Josip Bozanić.

Vezani članci Grob(nica) Milana Bandića na Mirogoju Zašto je Tomašević Bandićevoj udovici prepustio grobna mjesta na Mirogoju? Grad objasnio potez koji je mnoge ostavio u čudu Slika nije dostupna Obilježavamo blagdan Svih svetih

Kardinal je u svojoj propovjedi istaknuo kako groblja svjedoče da mrtvi ne prestaju živjeti u nama te kako ona govore o našim roditeljima, o onima koji su nam prethodili. Dodao je da trebamo nastaviti živjeti putem njihove istine te kako se danas ne trebamo baviti materijalnim. No, moramo se podsjetiti kako izdržavamo jednu tešku kriznu godinu te da mnogi ljudi jedva spajaju kraj s krajem.

>> Obilježavamo blagdan Svih svetih

Na zagrebačkom Mirogoju je rijeka građana tijekom dana obilazila groblje i posljednja počivališta dragih osoba koje više nisu među nama. Ista slika u cijeloj Hrvatskoj. Groblja su danas mjesta posebne duhovne meditacije, zahvale i prisjećanja na pokojnike s nadom da su pronašli svoj mir.

Bez obzira na različite imovinske statuse, gotovo da nema osobe, obitelji koja ovaj dan nije makar svijeću zapalila na posljednjim počivalištima svojih pokojnika. Izbor cvijeća i svijeća doista je velik, kao i izbor cijena, tako da je svatko prema svom džepu mogao pronaći ponešto za sebe. Trgovci su zadovoljni.

Obilazili se i grobovi osoba iz javnog života

'S obzirom kako je kriza i besparica, cvijeće se prodaje jer je to tradicija i običaj. I svatko kupi živo cvijeće i svijeću', rekla je prodavačica Ljiljana.

Većina je obišla i grobove osoba iz javnog života. Najviše je svijeća zapaljeno na grobu pokojnog predsjednika Franje Tuđmana i košarkaša Dražena Petrovića. Majka pokojnog Dražena uz njegov je grob bila cijeli dan.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju