Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgoda ovršnog zakona

Greška u koracima Kukuriku vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je danas uredbom ispravila propust koji je učinjen na prvoj sjednici novog saziva Hrvatskog sabora kada je pri izmjenama Ovršnog zakona ispuštanjem jednog članka otvorena mogućnost za pravnu prazninu zbog koje određeno vrijeme nitko ne bi mogao provoditi ovrhe.

Premijer Zoran Milanović preuzeo je odgovornost za propust zbog kojeg je postojala opasnost da tijekom prva dva ili tri tjedna iduće godine, u razdoblju dok se ne sastane Hrvatski sabor, vjerovnicima ili dužnicima nastane šteta jer ni sudski ovršitelji niti javni ovršitelji ne bi mogli provoditi ovrhe.

Pročitajte i ovo Sukob na kulturnoj sceni - 1 Nastavak velikog sukoba Skandal na kulturnoj sceni: Muzej i Akademija ratuju oko slike jednog od najvažnijih hrvatskih umjetnika Andrija Jarak i Božo Petrov - 4 Gost Dnevnika Nove TV Petrov žestoko po vlastima: "Ovo je gaf Vlade, neke odluke su se donosile bez uporišta u zakonu"

Uredbom sprečavamo moguće štete, no i dalje ostajemo pri stajalištu da smo s razlogom odgodili primjenu Ovršnog zakona i Zakona o javnim ovršiteljima dok detaljno ne proučimo sve posljedice takvih zakonskih rješenja, naglasio je Milanović.

Računi se moraju plaćati, a dugovi vraćati, no vjerujemo da je to moguće osigurati kroz postojeće mehanizme umjesto osnivanja novih paralelnih tijela, rekao je Milanović.

Vlada smatra da ovrhe mogu dovoljno efikasno provoditi sudovi i policija u postojećem zakonskom okviru, pa je uvođenje novog instituta javnog ovršitelja nepotrebno. Krenemo li u proliferaciju institucija i službi, imat ćemo ih više nego što možemo zapamtiti, upozorio je Milanović.Već na drugoj sjednici Sabora nova Vlada je odgodila primjenu kontroverznog ovršnog zakona te Zakona o javnim ovršiteljima, i to do 1. srpnja 2012. Najveći razlozi za odgodu zakona su prevelike ovlasti javnih ovršitelja koje su u suprotnosti s ljudskim pravima i Ustavom. Nova vlada je već na drugoj sjednici Sabora najavila kako će do 1. srpnja 'pročešljati' oba zakona kako bi se zaštitili najsiromašniji.

Ovršitelji bi prema postojećem zakonu mogli imali ovlasti kakve nema ni policija. Ovrhu mogu provoditi i neradnim danom ili noću, mogu ući u stan i pretraživati ga čak i ako nema nikoga kod kuće, mogu pretresti stanare, mogu zatražiti pomoć policije i zatražiti podatke potrebne za ovrhu od svih institucija. Uz pomoć policije i prisutstvo dva svjedoka ulaze i u zaključane prostore. Zaplijenjene stvari na dražbi bi se prodavale za ne manje od pola cijene, a stranka se može žaliti samo Ustavnom sudu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene