Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U subotu ključan sastanak

ANALIZA IVANE PETROVIĆ Dva moguća scenarija za Grčku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Bruxellesa o najizvjesnijem scenariju za Grčku izvještava reporterka Nove TV i urednica vanjske politike Ivana Petrović.

U Bruxellesu je završio dvodnevni summit šefova država i vlada zemalja Europske unije. Za njima je dramatična noć, jer u petak do tri sata ujutro trajala politička prepirka oko primanja imigranata. I dok je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pozivao na solidarnost kao temeljnu vrijednost, predsjednik Vijeća Donald Tusk priklonio se stavovima sjevernih zemalja članica koje nisu u punoj mjeri spremne podnijeti taj teret.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović Sastanak na vrhu Ivana Petrović iz Bruxellesa: "Svi ti narativi nade su jako lijepi, ali realna politika uvijek prevlada" Ivana Petrović europski parlament Ivana Petrović iz Bruxellesa: "Uđe li Hrvatska s 1. siječnja sljedeće godine i u Schengen, ne moram govoriti što to znači za našu zemlju"

Mnogo vremena je oduzela i diskusija o Grčkoj oko koje nije donesen nijedan zaključak. 

Merkel: Grčka dobila velikodušnu ponudu! Cipras odgovara: To ucjena!

Šefovi država i vlada ponajprije grčkoj vladi žele poslati jasnu poruku da se taj problem ne može i neće rješavati na političkoj razini dok god Cipras i Varufakis ne shvate da moraju krenuti u reforme, a ne govoriti da je to 'ucjena', ili 'dugove nećemo vratiti'. Stoga je ključan sastanak ministara financija Eurozone koji je dogovoren za subotu.

Dva scenarija koja čekaju Ciprasa

Dva su moguća scenarija za Grčku. Prvi je da se postigne dogovor i Grčkoj odredi prijelazno razdoblje da ne bankrotira. Prihvati li grčki parlement u nedjelju te zaključke, u ponedjeljak će dobiti nešto manje od dvije milijarde. A ako ne, onda će se u nedjelju sazvati izvanredni summit šefova država i vlada Eurozone, i raspravljat će se ne više o tome kako pomoći Grčkoj, već o tome kako se organizirati bez nje.

Dogodi li se ovo drugo, bit će to poraz za monetarnu politiku Unije i za Ciprasa, jer u oba scenarija Grčka ide preme prijevremenim izborima.

Grčka je bankrotirala već nekoliko puta - svaki put joj se pomagalo, a sada je situacija maksimalno ozbiljna i ovoga puta se neće popuštati. Za same Grke to bi bio težak udar, zato i više od 70 posto grčkog naroda podržava ostanak u Eurozoni.

GRČKU OČEKUJU PRIJEVREMENI IZBORI? 'Prijedlozi koje vjerovnici nude ravni su samoubojstvu'

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je jedan od političara one vrste koja u Uniji nestaje, mačak koji ima i životno i političko i institucionalno sjećanje i koji vrlo dobro zna što znači dovoditi u pitanje temeljne vrijednosti na kojima je Unija nastala - a to su pomirdba i solidarnost.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene