Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar u gostima

Grčić o ukidanju stope od 40 posto poreza na plaće: 'Kad osvojimo novi mandat...'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Branko Grčić gostovao je u Dnevniku Nove TV i pojasnio gdje stojimo s povlačenjem novca iz EU fondova, kao i uplatama u iste.

Hrvatska, točnije, Vlada polaže velike nade u euro. No kada se govori o eurima iz fondova koji dolaze ili bi trebali doći iz Bruxellesa, imamo Vladin optimizam i oporbeni pesimizam.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lalovčev odgovor HUP-u: 'U jednom dijelu se slažem i prihvaćam jedan dio odgovornosti zato što neke stvari nismo brže radili' Slika nije dostupna Ogromni dug - 85% BDP-a 'Ograničit ćemo službena putovanja, korištenje službenih vozila...'

Recite nam, od dana ulaska Hrvatske u Europsku uniju, daje li Hrvatska više eura nego što dobiva?

Od početka procesa integracija mi smo iz EU proračuna u Hrvatsku dobili negdje oko milijardu i 600 milijuna eura. Ono što smo uplatili u dvije godina članstva je oko 700 milijuna eura, prema tome, u velikom smo plusu od 900 milijuna eura. Što se tiče samih EU fondova, tu smo 2013. završili s nekih 50-ak milijuna eura plusa, a 2014. s negdje oko 90 milijuna eura. Dakle, zasad smo u plusu i nadam se da će svake iduće godine taj plus biti sve veći i veći.

Koliko dio kolača ćemo zgrabiti? Na raspolaganju su nam stotine milijuna eura

Koliko je vaša Vlada trenutačno ugovorila projekata? Naime, kritiziraju vas, ugovoreni poslovi ne znače da novac dolazi u Hrvatsku.

Vidite, tu ima jako proturječnih informacija, a jedina prava je da smo u ovom trenutku ugovorili oko 1,25 milijardi eura i to je kompletan novac koji je bio raspoloživ u IPA programu, u posljednjih sedam godina, kao i ovaj novac od 450 milijuna eura, koliko smo dobili u drugoj polovici 2013. godine.

No je li ipak kriterij uspješnosti isplata? Koliko je novca isplaćeno i za koja gradilišta?

Što se tiče tih IPA sredstava, negdje oko 830 milijuna eura je bilo na raspolaganju, sve smo to ugovorili i ta isplata je negdje na razini 550 milijuna eura, odnosno 68 ili 69 posto, što nije loše kad se gleda samo IPA. Ono što je svakako problem jest činjenica da je taj iznos za IPA sredstva bio jedno sedam puta manji nego što nas sad očekuje svake godine. Dakle, mi ćemo imati ogroman novac, a to znači negdje 7 do 8 puta veći napor da se to ugovori i naravno realizira i isplati na terenu.

Državna revizija u posljednjem izvješću ističe da sve ide sporo i da nećemo iskoristiti novac.

Nama je ostalo još godinu i pol dana za razliku od drugih zemalja članica za ovaj novac iz razdoblja od 2007 do 2013. godine i mi ćemo učiniti sav napor koji je potreban da što više tog novca doista apsorbiramo. Uvijek je moguće da jedan dio novca i projekata ne bude realiziran u ovoj financijskoj perspektivi, ali jednim procesom koji se zove faziranje projekata, u suradnji s europskom unijom, osigurali smo da nastavimo te projekte financirati iz nove financijske perspektive.

Evo primjera! Veliki projekti su vam, čini se, i veliki problemi. Izgradnja pruge Dugo Selo - Križevci, teška 150 milijuna eura, već je nekoliko puta odgođena zbog propalih natječaja. Novac ćemo izgubiti.

Nećemo taj novac izgubiti. Dakle, pomaknuli smo realizaciju projekta, koji smo zamijenili, dakle ovih dana smo potpisali ugovor sa Zračnom lukom Dubrovnik, gdje smo zapravo preko 100 milijuna eura osigurali iz EU fondova za taj sjajan projekt. Drugo, gradimo čiovski most, koji je isto tako kompenzirao dio sredstava koji je bio namjenjen za taj projekt. Dakle to je jedan primjer gdje se proces javne nabave odvijao otežano i gdje ćemo taj projekt morati prebaciti u ove novce koji nas očekuju u novoj financijskoj perspektivi.

I na kraju, još samo jedno. Je li točno da ministar Lalovac planira ukinuti stopu od 40 posto poreza na plaće ove jeseni?

To je jedna mjera Vlade, ako se sjećate, koju smo najavili kad smo išli u porezne izmjene posljednji put, kad smo povećali plaće za oko milijun naših građana. Tada smo rekli da je vjerojatno da na početku već 2016. i nadamo se, na početku našeg novog mandata, da idemo s takvm mjerom, kojom prije svega želimo stimulirati one ljude koji žele otvarati tvrtke u Hrvatkoj.

Znači ukida se porez, možete li to potvrditi?

Mogu samo reći da ćemo to ozbiljno razmotriti već na početku idućeg mandata Vlade.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene