Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sve nove članice izravno su profitirale od ulaska u EU, rekao je ministar Branko Grčić i nabrojio milijarde eura vrijedne projekte koji će posebno pomoći posrnulom građevinarstvu i industriji.


'Moramo graditi kulturu uspjeha i vrednovati uspješne poduzetnike', istaknuo je predsjednik Ivo Josipović otvarajući danas u 9 sati u Svetom Martinu na Muri u Međimurskoj županiji 17. nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu. Istaknuo je da Hrvatska mora biti globalno konkurentna.

Vezani članci Slika nije dostupna Sve nam bolje ide: Dobit tvrtki veća za 200 posto! Slika nije dostupna 'Ova je godina definitivno izgubljena. Nažalost, i prethodne su nešto slično'

>> Grčić: Za oporavak nužni fiskalna konsolidacija, reforme i investicije

Upozorio je na još uvijek teško premostive administrativne barijere i previše procedura koje poduzetnici moraju obaviti. 'Optimizam, naravno, nije i ne može biti građen samo na pukim željama, nego mora biti građen na rezultatima', rekao je predsjednik Josipović.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras istaknuo je da su prihodi malih i srednjih poduzetnika te obrtnika porasli za 1,4 posto, za 11,3 posto veći su prihodi od izvoza, dok su investicije porasle za 1,5 posto.

Jedan od važnijih ciljeva iz jučer na Vladi usvojene strategije razvoja poduzetništva jest povećanje bruto dodane vrijednosti s 14.000 na 20.000 eura po zaposlenom.

'Gospodarstvo je ostalo bez 180.000 radnih mjesta, a javni sektor narastao je za 10.000 do 15.000 ljudi, što je apsurdno. Ova Vlada zaustavila je rast zapošljavanja u javnom sektoru i očekujemo da će omjer zapošljavanja ubuduće ići u korist privatnog sektora', rekao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Dodao je da podaci za prvi kvartal pokazuju rast industrijske proizvodnje. 'On je slabašan, ali je rast. Pričekajmo rezultate za drugi kvartal pa da vidimo što se točno događa', rekao je Grčić koji optimizam temeljii na ulasku Hrvatske u EU. Sve nove članice izravno su profitirale od ulaska u EU, rekao je i nabrojio milijarde eura vrijedne projekte koji će posebno pomoći posrnulom građevinarstvu i industriji. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju