Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Građani znaju manje o Domovinskom nego o II. svjetskom ratu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rezultati telefonske ankete koju je provela Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskoga rata djelatnika "Podravke" ukazuju na to da građani znaju puno manje o Domovinskome ratu nego o II. svjetskom ratu.

Riječ je o rezultatima telefonske ankete koju je ta udruga provela na uzorku od 444 građana iz Zagreba, Koprivnice, Karlovca, Varaždina, Virovitice i Splita, a prema kojima građani, primjerice, više znaju o Bošku Buhi nego o Josipu Joviću i o tomu što se značajno dogodilo od 1990. do danas.

Pročitajte i ovo Ilustracija Anketa Dnevnika Nove TV Koja vam je cijena kuglice sladoleda prihvatljiva? Pogledajte kako ste glasali Zamijena kuna za eure Anketa Imaju li građani još kune koje nisu zamijenili u eure? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

U anketi su sudjelovali građani svih dobnih skupina i razina obrazovanja kojima su branitelji postavili deset pitanja kojima je tema bila - koliko Hrvati znaju o stvaranju hrvatske države, odnosno o junacima Domovinskoga rata.

Kako se navodi, u prosjeku je svaki deveti ispitanik točno odgovorio na postavljena pitanja.

Tako je, primjerice, svaki deveti građanin znao točan dan i godinu kada je umro prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, a čak 85 posto ispitanika znalo je kada je umro Josip Broz Tito.

Na pitanja pak tko je bio i kada je poginuo Josip Jović točno je odgovorio tek svaki sedmi ispitanik, kada je počela vojno-redarstvena akcija Oluja znao je svaki peti, a tko je bio prvi ministar obrane u Republici Hrvatskoj (Petar Kriste) znao je svaki 18. ispitanik.

Samo 21 posto anketiranih točno je znalo dan i godinu kada je Hrvatska proglašena samostalnom i suverenom državom, a tek svaki šesti ispitanik znao je kojega je dana i godine okupiran Vukovar.

Navodi se da je jedan ispitanik naveo kako nije slučajno što mnogi ne znaju odgovoriti na navedena pitanja jer se o tomu ne piše i ne govori dok se pak o "junaštvima" iz II. svjetskog rata na Hrvatskoj televiziji neprestano emitiraju razne serije, poput "Kapelskih kresova".

Podsjeća se da je to druga anketa koju su sami obavili branitelji podravke kako bi još jednom skrenuli pozornost na nedovoljno poznavanje hrvatske povijesti, posebice među mladima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene