Prema istraživanju Ipsos Pulsa koje redovito objavljuje Dnevnik Nove TV gubitnici mjeseca su Josipović i HNS.


Predsjednikovu politiku u ovom trenutku odobrava 68, 8 posto birača, a ne odobrava 23,3 posto. Ne zna njih 7,6 posto. Zanimljivo je kako predsjednik gubi potporu. Prije mjesec dana njegovu je politiku odobravalo 74, 2 posto birača.

Potporu gubi i kod birača HNS-a, HDZ-a, a vjerni su mu birači SDP-a i Laburisti.

Predsjedniku i Vladi "trojka", Saboru "dvojka"

Vezani članci Crobarometar za siječanj (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednica u izbornu godinu ulazi sa starim problemom, hoće li uspjeti nadmašiti svog prethodnika? Slika nije dostupna CROBAROMETAR Raste broj onih koji vjeruju da zemlja ide u lošem smjeru

Školskim ocjenama predsjednik dobiva 3, 42 ili TROJKU. Vlada bi bila ocijenjena s 2, 71, a Sabor s 2, 24. Sve tri institucije prema ocjenama izgubile su potporu.

SDP drugi mjesec pada, HDZ očekivano niski, HNS nikad niži

SDP travanj završava s potporom od 30 posto. To je drugi mjesec zaredom da potpora toj stranci pada. Još u veljači imali su 35 posto.

HDZ je pak i dalje ispod 20 posto, a travanj završavaju s 18, 5 posto, blagim, ali neznatnim oporavkom u odnosu na mjesec prije.

Laburisti su i dalje treća stranka sa 7, 7 posto i čini se da su preoteli tu poziciju HNS-u, a oni tonu sve niže i niže. Travanj su završili s 2,9 posto, što je najniži rejting te stranke posljednjih godina.

Od ostalih stranaka HSP je travanj iskoristio i završio ga na 4, 1 posto. HSS je na 3, 3 posto. HDSSB, iako je regionalna stranka, travanj je završio na 3 posto. Lista Ivana Grubišića ima također 3 posto. HSLS je na 2, 7 posto birača, a isti rejting ima HSU. HSP Ruže Tomašić je na 2, 6 posto, a Blok umirovljenika ima 1, 9 posto. IDS je na 1, 4, Kerumova stranka na 0, 9 posto. Za ostale stranke glasovalo bi 1, 2 posto birača, a neodlučnih je 1, 14 posto.

Rejtinzi političara

Predsjednik Josipović i dalje je najpopularniji, ali već drugi mjesec ispod 80 posto. Sada je s tako visokom potporom to nebitno, ali dugoročno, ako krene silazna putanja, mogo bi se zabrinuti.

Premijer je izgubio potporu, što je i očekivano, no i dalje 60 posto birača ima pozitivan dojam o njemu. Njega je s drugog mjesta istisnuo Dragutin Lesar sa 61 posto potpore.
Ivan Grubišić ima potporu od 59 posto, a svoj je rejting u travnju popravio predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem s 53 posto potpore. Ruža Tomašić uživa potporu od 44 posto, a Ivan Jakovčić, koji napušta politiku, uživa potporu svakog trećeg Hrvata. Vladimir Šišljagić vodi HDSSB, a 30 posto građana o njemu ima pozitivno mišljenje. Silavno Hrelja je na dnu ljestvice s 28 posto potpore. Jadranka Kosor s 26 posto potpore ima jedan od najlošijih rejtinga, a utjeha joj može biti što je na začelju Radimir Čačić kojega podupire 25 posto birača.

Josipović predsjednik SDP-ovaca i Laburista

Predsjednik ima apsolutnu potporu SDP-ovih birača s 94 posto, ali i Laburista 90 posto. Zanimljivo da više HDZ-ovaca, točnije njih 67 posto, ima pozitivan dojam u odnosu na primjerice narodnjake koji s 57 posto podupiru predsjednika.

Milanović lider ljevice

Zoran Milanović je neprikosnoveni lider SDP-a, podupire ga 94 posto birača te stranke. Zanimljivo, iako su oporba, birači Laburista sa 72 posto podupiru Zorana Milanovića. Narodnjaci, njih 61 posto, podupiru premijera. Možda mu je nebitno, ali nije loše znati da svaki treći birač HDZ-a ima pozitivno mišljenje o Zoranu Milanoviću.

Građani sve sigurniji: Hrvatska ide u krivom smjeru

Crobarometar donosi i kako je 53,3 posto građana smatralo da zemlja ide u lošem smjeru, a njih 33,9 posto misli suprotno. Prije mjesec dana pesimista je bilo 49 posto, a optimista 34 posto. No zanimljivo je kako je u ovom mjesecu pad u pesimizam usporen u odnosu na ožujak.

Optimisti Kukuriku birači

Za Vladu je utjeha što su optimisti i dalje birači vladajuće koalicije, SDP-ovci sa 65 posto i HNS-ovci s 48 posto. Birači HDZ-a sve su više pesimisti, sada ih je 18 posto.

Loše, ali bolje nego u Sanaderovo i Kosoričino doba

Ovi su rezultati očekivani nakon velikog optimizma s dolaskom nove Vlade, ali još uvijek bolji nego što je to bilo nakon tri mjeseca vladavine Ive Sanadera i Jadranke Kosor. Ako u sljedećih 60 dana Vlada uspije zaustaviti pesimizam, onda će joj biti lakše provoditi reforme. Ne uspije li, vratit ćemo se u eru pesimizma koja vlada od 2006.

Većina vjeruje Vladinim potezima

Iako je pesimizam dominantniji, pa možda i usporen, Vlada može biti zadovoljna jer većina građana podupire poteze Banskih dvora. Njih je 46, 4 posto, a poteze ne odobrava 42 posto birača. Vladajući birači dominantno podupiru Vladine poteze, i to uglavnom birači SDP-a s 87 posto. Ali i birači Laburista sve više podupiru poteze Vlade, iako su njihovi čelnici sve kritičniji prema Vladi.

Vanjska politika i dalje je najbolji dio politike Banskih dvora. Nju podupire 50 posto birača, a sve ostalo građani ne podupiru. Bolje reći većina građana ne podupire gospodarsku politiku, socijalnu politiku, ali i stanje financija. Tu i ova Vlada, baš kao i prethodne, stoji najlošije

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.