Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriminal na leđima Hrvata

Krali su svakome od nas, u aferama nestao godišnji iznos harača!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novac ukraden državi u raznim aferama ukraden je svakome od nas.

Da nije nestao iz proračuna, ne bi primjerice bilo potrebno uvoditi krizni porez. A svaka hrvatska županija mogla je imati jednu super-modernu školu s 5 zvjezdica, poput nedavno otvorene u Puli.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osmero u istražnom zatvoru Uskok objavio kako su dvije skupine uvozile luksuzne aute i varale na porezu: Državu ukupno oštetili za najmanje milijun eura Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka?

Vrtoglavih 647 milijuna kuna zbroj je ukupne štete za koju se sumnjiči bivšeg šefa HEP-a, Ivana Mravka. Jeftina struja, namještanja natječaja, fiktivno zaposlenje HDZ-ovca Rade Buljubašića HEP je promaknuo u vrh oštećenih javnih tvrtki. Kriminal tu ne staje. Podravka je olakšana za 401 milijun. Poštanska banka podijelila je 328 milijuna kuna štetnih kredita.

Istraga oko Fimi medije i rizničara HDZ-a Mladena Barišića za sada je stala na 56 i pol milijuna kuna, a tek je pročešljano pola od 22 sumnjiva javna poduzeća i ministarstva. 25 milijuna kuna otišlo je iz HŽ-a. U HAC-u s u prebojili tunele za 22 milijuna kuna, Rončeviću se sudi za preplaćene kamione od 10 milijuna, a tu je i Polančecova studija od pola milijuna kuna. Sve zajedno nestala je gotovo milijarda i pol kuna.

Većina osumnjičenih za malverzacije završila je u remetinečkom istražnom zatvori. Imovina im je blokirana no pitanje je hoće li biti dostatna za naknadu štete. Rupe u proračunu sada se krpaju kriznim porezom. 2010. ubrati će ga se 2 milijarde kuna, a ono što su građani prikupili lani, milijarda i 600 milijuna, gotovo je identično novcu koji je ukraden iz državnih tvrtki. Rezane su i božićnice, regresi, naknade za djecu, a njihov je iznos s obzirom na ukradeno samo 640 milijuna kuna.

Građani plaćaju kriminal

'Kriminal se uvijek lomi preko leđa građana koliko god izgledalo na prvi pogled da je netko drugi ostao opljačkan, da je netko drugi bio prevaren, ali na kraju krajeva zapravo ga uvijek plaćaju građani. Pogotovo ako je riječ o nekakvim velikim javnim prevarama', smatra Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Za novac iz malverzacija kraju se mogla privesti i gradnja Pelješkog mosta. 'Ono što je još značajnije meni se čini u ovom trenutku reći jeste to da se na taj način pokazuje sav taj klijentelizam koji u ovoj zemlji postoji i to je taj veliki problem', uvjeren je Luka Brkić, profesor na Fakultetu političkih znanosti.

>> Nova istraga: Mravak oštetio HEP za 6,3 milijuna kuna?

Bez obzira je li novac završavao u privatnim džepovima, stranačkim blagajnama ili je išao na štetu jedne firme da bi profitirala druga malverzacije su razotkrile kako je funkcionirao sustav. U većini ovih najzvučnijih slučajeva svemu je kumovala politika!
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene