Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mali odaziv na birališta

Građani na biralištima: 'Nisam se znala snaći jer su to sitna slova'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas po prvi put biramo predstavnike u Europskom parlamentu. Novinari i reporteri Dnevnika Nove TV na terenu provjeravaju kako teku ovi izbori.

Na biračkim mjestima upitali smo građane o njihovim dojmovima.

Pročitajte i ovo Glasovanje izvan Hrvatske - 4 Kako to? Kakva sramota: Nisu glasali ni sami za sebe Slika nije dostupna Izbori za EU parlament Predstavljanje kandidacijskih lista za EU izbore

'Nisam se znala snaći, jer to su sitna slova. Mi stari ne možemo premda imamo naočale, al ono sitno...', rekla je jedna gospođa. A da su slova sitna ni ne čudi jer se na listić trebalo natiskati svih 28 lista i njihovi kandidati kojih je sveukupno 336. Iz tog razloga na ovim izborima imamo najveće glasačke listiće do sada, njihove dimenzije su 63x43 centimetra.

>> Među prvima glasovao premijer Milanović: Izlaznost vjerojatno neće biti velika

Odaziv na birališta za sada je prilično nizak, a oni koji su izašli na birališta različitih su mišljenja o prvim izborima za Europski parlament. 'Izabrat ćemo svoje predstavnike u EU koji će nas zastupati, sve naše interese, sve naše želje, koliko se može naravno, u sklopu svih kako se dogovore', smatra Mirjana Maričić iz Osijeka. Nešto skeptičniji je njen sugrađanin Tomica Kukuć. 'Nemam neko veliko očekivanje. To je da nas ljudi predstavljaju u Europi. Valjda će nešto lijepo reći za nas', smatra on. A neki birači imaju i ideju kako natjerati ljude da izađu na izbore. 'Sviđa mi se model Belgije. Svi na izbore. Tko ne izađe na izbore, kazna. Očito će to i nama trebat', rekao je Osječanin Zdenko Jelaš.

Ovi su izbori posebni jer prvi put građani imaju mogućnost tzv. preferencijalnog glasovanja. Točnije, osim za listu, mogu glasovati za jednog kandidata na listi koju su odabrali.

Izbori za Europski parlament prolaze bez Gongovih promatrača na biralištima. Umjesto toga, primaju dojave građana. Na dvije linije, građani mogu prijaviti nepravilnosti, ali i dobiti pomoć i informacije oko biračkih mjesta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene