Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osobna neće biti dovoljna

Građani BiH od 1. srpnja u Hrvatsku najvjerojatnije samo s putovnicom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šanse da Vijeće Europske unije prihvati hrvatski zahtjev da građani BiH i nakon 1. srpnja granicu mogu prelaziti s osobnom iskaznicom navodno su minimalne.

Građani Bosne i Hercegovine najvjerojatnije će samo s putovnicom, a ne kao do sada i s osobnom iskaznicom, moći ulaziti u Hrvatsku nakon što 1. srpnja postane članica Europske unije, objavio je u petak "Dnevni avaz" pozivajući se izvore bliske Vijeću EU.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Klek kraj Metkovića Svečano i na graničnom prijelazu Klek: Točno u ponoć zavijorila EU zastava! Slika nije dostupna Povećao se i broj stanovnika Što je sve EU dobila ulaskom Hrvatske

Pravni timovi Europske komisije i Vijeća Europske unije su, po navodima lista, odbili zahtjev Hrvatske da se građanima Bosne i Hercegovine omogući nastavak dosadašnjeg režima prijelaza granice s osobnim iskaznicama, o čemu će konačnu odluku donijeti Vijeće EU na zasjedanju 24. i 25. lipnja u Luksemburgu.

>> Hrvatska i BiH potpisale sporazume o graničnom režimu - evo što su dogovorili!

Dodaje se da su razlozi za odbijenicu najvećeg dijela država EU i stručnjaka više pravno-tehničke, a ne političke naravi.

"Razlog je u tome što BiH nije do kraja razvila svoj sistem biometrije, ali i nedavni problemi s azilantima s kojima su se posebno suočile Njemačka i Švedska. Ovo je 21. stoljeće i svi građani moraju posjedovati biometrijske dokumente", rekao je neimenovani sugovornik "Dnevnog avaza". Kazao je da u BiH više 100.000 ljudi nema biometrijske putovnice.

"Mi ne možemo dopustiti nove sigurnosne izazove", dodao je neimenovani izvor.

Očekuje se da će 24. i 25. lipnja na sastanku Vijeća ministara EU u Luksemburgu Hrvatska i BiH dobiti formalni odgovor. Teorijski je moguće da resorni ministri donesu odluku suprotnu preporukama pravnih eksperata, no to je vrlo teško očekivati.

Izvori "Dnevnog avaza" iz Bruxellesa istaknuli su da su vlasti u BiH dugo i ustrajno lobirale da EU udovolji zahtjevu Hrvatske, da je i službeni Zagreb bio veoma zainteresiran za pozitivan odgovor, ali da pravni timovi nisu prihvatili argumente dviju država. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene