Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obljetnica rođenja Franje Tuđmana

Stjepan Tuđman izostao s proslave 100. godišnjice rođenja oca, Penava: "Sve se rasplinulo zbog odluka gradskih vlasti u Zagrebu i Vlade"

Prije 100 godina, u Velikom Trgovišću rođen je Franjo Tuđman - prvi predsjednik moderne hrvatske države. No ovaj jubilej nije prošao bez podjela.

Slavilo se na dvije strane - središnja proslava pod pokroviteljstvom HDZ-a je počela polaganjem vijenaca ispred rodne kuće Franje Tuđmana, a završit će u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

Pročitajte i ovo Sanja Vištica i Ivan Penava - 2 Jedno pitanje mu nije sjelo Penava za Dnevnik Nove TV: "Nismo uskogrudna stranka, bit će mjesta za Kolakušića i istaknute pojedince" Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara - 1 Čelnik Domovinskog pokreta Ivan Penava u Dnevniku Nove TV otkrio o čemu je nedavno razgovarao s Milanovićem i s koje dvije stranke nikako neće surađivati

Druga je proslava, kojoj je domaćin bio Ivan Penava, održana u Vukovaru. Unatoč najavama, na nju nije stigao Stjepan Tuđman.

Stjepan Tuđman se opravdao zbog nedolaska

Reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić u Vukovaru je o tome razgovarala s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom. Penava navodi da se Tuđman opravdao zbog nedolaska s jasnim motivima.

"Da je sve ono što je planirao i što smo planirali kao članovi Inicijalnog kruga 'Tuđman 100', a to je veličanstvena proslava, bez obzira na ime, prezime, političku pripadnost, centralna proslava u Zagrebu koja je uključivala Tuđmanovo naslijeđe uključivosti pomirbe i zajedništva... sve se rasplinulo zbog odluka gradskih vlasti u Gradu Zagrebu, ali i odluke Vlade RH", rekao je.

"Iznegirali su pravo Tuđmanove obitelji, ali i njegovih suradnika da imamo jednu zajedničku proslavu. Poslao mi je poruku s isprikom i željom da obljetnicu proslavi u krugu obitelji, otići u Veliko Trgovišće u rodnu kuću svojeg oca, posjetit će grob na Mirogoju i nakon toga u Kapelici u Tuškancu s obitelji imati misu zadušnicu. I to je razlog što Stjepan s nama nije danas u Vukovaru", istaknuo je Penava i dodao da je njegova kćer Nera bila s njima.

Lokalni HDZ odao počast

Lokalni HDZ je odao počast bivšem predsjedniku, Penavu su optužili da skuplja političke bodove. Penava je HDZ optužio da se, kao stranka, odvojio od politike Franje Tuđmana.

Na pitanje želi li time reći kako je Domovinski pokret najbliži tuđmanizmu, Penava je odgovorio: "Sigurno je, s tim da moram reći da je u Inicijalnom krugu i Sačić, velik broj ljudi koji su u HDZ-a i koji su bili Tuđmanovi suradnici. Tu je i Andrija Hebrang, kao član Inicijalnog kruga i dalje član HDZ-a", rekao je Penava.

Velika proslava u glavnom gradu

"Rekao sam kratko za medije i mogu ponoviti - da se nas pitalo, svako selo i svaki grad, svaka institucija, vrtić i škola ovaj bi tjedan obilježili u znaku Franje Tuđmana. U Gradu Zagrebu bi imali veličanstven koncert s niskom najboljih hrvatskih glazbenika i umjetnika, narod bi bio uključen, bio bi pun trg, letjeli bi avioni iznad Zagreba HV-a za Franju Tuđmana, ne za Emmanuela Macrona", rekao je.

"Da se Domovinski pokret pita, danas bi na nacionalnim TV kanalima gledali visokobudžetni film o liku i djelu predsjednika i državnima dr. Franje Tuđmana. Nažalost, to s Tomaševićem na jednoj strani i na drugoj strani s Plenkovićem i Šimpragom, kao potpredsjednicom Vlade - to nije njihova politika i sve je jasno", dodao je Penava.

Pozvao je kolege da se vrate tuđmanizmu

"Mislim da je Tuđman daleko više od bilo koje stranke i ne možete ga odvojiti od HDZ-a, to bi bilo neprirodno. Ali ovakav HDZ, s Plenkovićem na čelu koji se za svaki upitnik koji ima nad glavom obraća Bruxellesu, koji radi sve suprotno onome što je radio Franjo Tuđman u puno težim vremenima...", rekao je Penava.

"Sjetite se njegova stava o Georgu Sorošu, interesima Hrvatske i koliki je osjećaj bio za hrvatski narod, poziciju Hrvatske u svijetu. To je sve ono što danas nedostaje hrvatskoj politici, a to je najbolje vidljivo u katastrofi koja nas je zadesila - 400.000 ljudi, odljeva našeg stanovništva. Ta tema nikog ne zanima", dodao je.

"Misli li itko da bi Franjo Tuđman tako reagirao? Ne bi. Okrenuo bi nebo i zemlju da Hrvatska bude jaka, žilava i uporna", zaključio je Penava.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene