Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa danas je s 10.000 kuna kaznilo SDP-ova zastupnika i đakovačkog gradonačelnika Zorana Vinkovića jer je utvrđeno da je tijekom 2008. protupravno od Sabora naplatio putne troškove, iako je na sjednice u Zagreb dolazio službenim gradskim automobilom.


Vinkovića je Povjerenstvu prijavio saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove, koji je u travnju zaključio da je Vinković za 19 putovanja iz Đakova od Sabora protupravno naplatio 17.000 kuna putnih troškova. Iako je Vinković taj novac vratio u državni proračun, Povjerenstvo je zaključilo da je zlouporabio posebna dužnosnička prava pa je odredilo da saborske službe Vinkoviću s plaće u zakonskim ratama obustave kaznu od 10.000 kuna. Danijel Srb (HSP) pritom je kazao kako dvoji je li riječ o sukobu interesa ili o kaznenom djelu, odnosno je li taj slučaj u nadležnosti Povjerenstva ili bi se njime trebala baviti policija i Državno odvjetništvo.

Vezani članci Slika nije dostupna Kapetan potonule jahte novčano kažnjen Slika nije dostupna Vinković Šeksu: Ovo nije radio ni Tutankamon, ni Ramzes II, ni Bog

Predsjednik Povjerenstva Mato Kačan kazao je, pak, kako je DORH imao dovoljno vremena da reagira, s obzirom da su mediji objavili što je utvrdio saborski odbor. Sam Vinković novinarima je kazao kako nije kriv za ono što mu se stavlja na teret te da je putne troškove naplatio samo za dane kad je u Zagreb dolazio svojim automobilom. Unatoč tome, u saborsku je blagajnu vratio 17.000 kuna, a tvrdi da se protiv njega vodi politički montiran postupak. Najavio je zato da će tužiti Sabor, predsjednika Sabora Luku Bebića, potpredsjednika Vladimira Šeksa i tajnika Josipa Sesara. (Hina)