Zašto dubrovački gradski oci žele terminal u vlastitim rukama, otkrio je razgovoru za Dnevnik Nove TV gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.


Zašto grad Dubrovnik želi biti investitor, zajedno s lučkom upravom u terminal za kruzere u Gružu?

Činjenica je da želimo kontrolirati kruzing turizam u gradu Dubrovniku, a to je jedini način kako ga uistinu i kontrolirati.

Odakle novac za to, to je vrlo velika investicija?

Vezani članci Hitna pomoć (Foto: Dnevnik.hr) Zdravstveni horor na jugu: Čitav Dubrovnik na samo jednom timu Hitne pomoći s liječnikom, a ministar tvrdi - nema drame Superjahta \"Yas\" (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL) - 8 U Dubrovnik uplovila ljepotica duga 141 metar: Superjahta "Yes" jedna je od 10 najvećih na svijetu

Tvrtka Luka Dubrovnik d.d. u 48-postotnom vlasništvu grada Dubrovnika u ovom trenutku na svom računu ima 26 milijuna kuna. Kreditno je sposobna i likvidna, da u budućnosti bude partner, naravno, ako pobijedimo na natječaju.

Na ovi natječaj se francusko-turski konzorcij opet može javiti. Hoće li natječaj biti identičan kao i prije, jer znamo da ste i vi upozoravali da su bile neke manjkavosti u natječaju prije?

Lučka uprava Dubrovnik mora odrediti jasne parametre što želimo u budućnosti, kakvu građevinu, kako ona mora izgledati, dakle ići potpuno u detalje kako bi grad Dubrovnik bez obzira na to tko dobije na natječaju dobio građevinu dostojnu grada Dubrovnika.

Želite kontrolirati kruzing turizam. Listopad je i dalje su neki dani u tjednu kada je neizdrživo u Dubrovniku, kada govorimo o broju gostiju. Što ćete vi konkretno napraviti? Govorili ste da ćete napraviti, ali hoćemo li mi i iduće ljeto gledati iste ove stvari?

Već za 2018. godinu postigli smo dogovor s kruzerima o smanjenju broja kruzera u gradu Dubrovniku, istovremenih boravaka, a u 2019. zahvaljujući dogovoru Grada Dubrovnika i Clie, svjetske organizacije kruz-kompanija u potpunosti ćemo kontrolirati kruz-turizam i neće dolaziti istovremeno više od dva kruzera.

I ove je godine bio manji broj dolazaka, a čini se da su bile veće gužve. Kako je to moguće?

Nije u pitanju manji broj dolazaka, već veći broj istovremenih dolazaka i zbog toga nastaju gužve, kada je tu u gradu po pet, šest kruzera i više istovremeno. Dakle, mi možemo primiti i veći broj kruzera, samo ako ih rasporedimo kvalitetno i dobro kroz cijeli tjedan.

Kada govorimo o imidžu grada Dubrovnika., je li ovo grad Dubrovnik kakav treba biti?

Ovo nije grad Dubrovnik kakav treba biti, grad Dubrovnik treba biti turizam izvrsnosti, turizam kvalitete, a na žalost ne možemo je pružiti u trenucima kada u gradu imamo više od osam tisuća ljudi. Znamo što trebamo raditi u budućnosti, u tome smo odlučni. Već smo poduzeli određene radnje i sigurno će za četiri godine grad Dubrovnik biti turizam izvrsnosti i kvalitete. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr