Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glas struke

'Gradnjom se možemo pripremiti za potrese'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Haiti, koji je tektonski vrlo kompleksno područje, zahvatio je plitak, gotovo površinski potres velike jakosti', tvrde seizmolozi.

'Magnituda od 7 stupnjeva u kompleksnom području u kojem se dodiruju tri tektonske ploče znače uistinu velik pomak koji naglo oslobađa golemu energiju, na nesreću stanovništva koje se našlo u Port-au-Princeu', rekao je za Dnevnik.hr Ivo Alegreti iz Seizmološke službe RH. Dodao je kako su na području Haitija potresi vrlo česti. Radi se o području koje se prostire na tisuće kilometara, vulkansko je i seizmički vrlo aktivno. No, 200 godina nije se dogodio tako snažan potres poput ovog.

Pročitajte i ovo Potres u Rakovici Zastrašujući prizor Objavljena snimka potresa u Rakovici: "Treslo je 10 do 15 sekundi. Oštećena je crkva i zgrada općine...” Potres Osjetio se i u Italiji Snažan potres s epicentrom kod Slunja zatresao Hrvatsku i BiH: "Jako je grunulo i dobro zatreslo"

'Fenomen potresa općenito se odnosi na pucanje stijenskih blokova različitih dimenzija, može se raditi o blokovima veličine tisuća kilometara. Naravno, ukoliko se takvo pucanje dogodi u dubini od 700 kilometara, dok energija stigne na površnu zemlje izgubi jakost. No, ako se radi o velikim blokovima, energija se manifestira i na površini', objasnio je Ivo Alegreti i dodao kako se na Haitiju radilo o plitkom, gotovo površinskom potresu zbog čega su posljedice toliko katastrofalne.

Dodao je kako je nesreća što se sve to zbilo u gusto naseljenom području pa je gotovo potpuno razoren dvomilijunski grad Port-au-Prince. 'Gradnja nastambi ne odgovara području Haitija, no adekvatna gradnja sigurno bi smanjila broj žrtava, ali kada se dogodi potres takve jakosti, šteta je neizbježna. Općenito je bitno, kako bi se tragedije svele na minimum, da se ispita teren, odredi seizmičnost područja te na temelju tih podataka odredi rizik gradnje. Potres ne možemo spriječiti, ali se možemo pripremiti', dodao je Ivo Alegreti.

>> Nakon potresa Haiti u kaosu, moguće stotine tisuća žrtava

>> Haiti: Tisuće noćile na ulicama, gradom odjekuje pucnjava

Prisjetio se zadnjeg potresa jakosti kao jučerašnjeg na Haitiju koji se zbio u blizini naših krajeva. 'Godine 1979. u Crnoj Gori zabilježen je potres jakosti 7 stupnjeva po Richteru. Bila je sreća u nesreći što je epicentar bio pod morem, a naseljenost nije ni približno velika kao ona na Haitiju, pa je žrtava bilo znatno manje, no šteta je ipak bila golema', objasnio je Ivo Alegreti iz Seizmološke službe RH.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene