U Zagrebu nemaju kamo s građevinskim otpadom. Zakrčio je ulice, parkirna mjesta, pješačke prijelaze. Ljudi ne znaju gdje s njim - jer lokacija za njegovo odlaganje još nije pronađena. Problem otpada istražila je reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić.

Galerija Građevinski otpad u Zagrebu - 1 Građevinski otpad u Zagrebu - 2 Građevinski otpad u Zagrebu - 3 +0 Građevinski otpad u Zagrebu - 4

Prava obnova još nije ni počela, a centar grada već sada izgleda kao veliko odlagalište građevinskog otpada.

Vezani članci Eurojackpot Njima je danas sretan dan: Čak dva dobitna listića Eurojackpota u Hrvatskoj! Igrač iz Zagreba osvojio gotovo650 tisuća eura Ilustracija Makljaža u restoranu: Potuklo se više osoba, dva muškarca završila u bolnici

''Jako grdo, grad je nečist, to je grozno za vidjeti'', rekla je Jana, Zagreb.

Ne vide se, od hrpe šute i cigli ni parkirna mjesta.

''Mislio sam u početku da će to biti kratkoročan problem, ali vidim da je odlagališta sve više i više. Mi stanovnici centra uopće ne možemo naći parking'', govori Hrvoje Jagnjić, Zagreb.

Iz ZagrebParkinga nam kažu da građevinski otpad trenutačno zauzima 32 parkirna mjesta, ali da za to imaju rješenje gradskog ureda. U dogovoru s resornim ministarstvom, Grad traži lokaciju za odlaganje. Većina građevinskog otpada može se i reciklirati.

''Moguće ga je primjerice koristiti u niskogradnji, u proizvodnji opločnika, recimo za nogostupe. Građevni otpad moguće je ponovno koristiti kao sirovinu u gotovo 70-postotnom iznosu'', objasnila je Dijana Varlec, Sektor za industriju i održivi razvoj HGK.

Ali problem je što se ne sanira ni ono što je već odavno trebalo. Godine 2018. novinar Nove TV Dino Goleš izvještavao je o eko bombi kod Sesvetskog Kraljevca. "Gotovo tri godine nakon otpad je još uvijek tu. Prostire se na gotovo dva i pol kilometra šumskog puta, a nalazi se tik uz polje kukuruza", rekla je reporterka Ćorić. Na rubu grada, daleko od centra, ali s istim problemima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju