Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obratili se predsjednici

Građanska inicijativa “Istina o Istanbulskoj konvenciji” zatražila referendum

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inicijativa građana "Istina o istanbulskoj konvenciji" poslala je pismo predsjednici da ona predloži pokretanje referenduma protiv ratificaranja Istanbulske konvencije, kako bi se održao prije izglasavanja u Saboru.

Inicijativa građana "Istina o Istanbulskoj konvenciji" sporni su članci u kojima se u Istanbulskoj konvenciji, kako ističu, odvaja rod od spola.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Crni petak" GI Istina o Istanbulskoj predala ustavnu tužbu kojom pobija zaključak Sabora o odbacivanju zahtjeva za raspisivanje referenduma Slika nije dostupna "Žrtve jednako nezaštićene" SDP zgrožen postupanjem policije: "Premlaćivanje žene izjednačeno s kaznom za parkiranje"

Poručuju kako ih podržava većina građana, no ne znaju o kojem se broju radi. Danas su ispred Sabora najavili i prosvjede.

''Vrlo jasno poručujemo predsjednici RH i premijeru Plenkoviću i Vladi ako se ne želi poštivati volja naroda izraženog u demokratskoj proceduri dakle na javnoj raspravi od prošle godine, onda će se glas naroda vidjeti na ulicama i na drugačiji način'', poručio je Ivan Mihanović iz Vigilarea.

Oni koji se protive ratifikaciji Istanbulske konvencije ne podržavaju nasilje nad ženama, već se protive zbog rodne ideologije koju ona sadrži. Iako pojam 'roda' već postoji u nekim hrvatskim zakonima, on je u Istanbulskoj konvenciji po prvi puta definiran, i to kao društveni konstrukt odvojen od biološkog spola, što je glavni postulat rodne ideologije, kazala je Kristina Pavlović.

Ako smo suverena država trebali bismo sami moći donositi i provoditi kvalitetne zakone o sprečavanju nasilja, a ne pod krinkom borbe protiv nasilja uvoziti sporne i opasne, a i vrlo skupe ideologije, dodala je.

Sudeći po rezultatima javne rasprave na Vladinoj stranici e-Savjetovanja u srpnju 2017. u kojoj je 80 posto sudionika bilo protiv Istanbulske konvencije, njezina ratifikacija u Saboru bila bi suprotna volji većine hrvatskih građana, rečeno je.

Kristina Pavlović je ustvrdila da je rodna teorija u suprotnosti sa znanošću te da njezina promocija zbunjujuće i pogubno utječe na uravnotežen i cjelovit razvoj djece i mladih. Dodala je da se kao roditelji i građani protive ugrađivanju koncepta roda u obrazovni sustav i u medije, a što Istanbulska konvencija zahtijeva.

S obzirom da se Konvencijom forsira koncept roda, za očekivati je da bi se provedba u Hrvatskoj prepustila lijevo-liberalnim udrugama iz Platforme 112, koje već ionako dobivaju nesrazmjerno velika sredstva i od države i od stranih vlada i fondova, rečeno je.

Ivan Mihanović iz Udruge Vigilare kazao je da će Hrvatska za provedbu Konvencije godišnje morati izdvojiti više od milijardu kuna proračunskog novca. Ako Hrvatska ima taj novac, ona može i bez Istanbulske konvencije financirati skloništa za žene i sve ostalo što je potrebno za njihovu bolju zaštitu, a ostatak utrošiti radije za, primjerice, pronatalitetne mjere nego za financiranje rodno-feminističkih udruga, rečeno je.

Hrvoje Zekanović iz Hrasta odvojeno se obratio nakon konferencije za tisak novinarima te iznio podršku inicijativi "Istina o Istanbulskoj" i pismu Predsjednici Hrvatske da hitno o toj temi raspiše referendum.

Narod će kao i uvijek reći što je istina i u interesu domovine, kazao je Zekanović i pozvao vlast da napravi "hrvatski zakon kao suverena država" u koji će staviti "sve pozitivne odredbe iz Konvencije, a izbaciti mali dio koji se tiče rodne ideologije". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene