Nakon dugogodišnjeg onečišćenja, građani Slavonskog Broda napokon udišu čišći zrak, i to zahvaljujući zatvaranju rafinerije u Bosanskom Brodu.


Dok se jednima smrknulo, drugima je svanulo. Spas za građane Slavonskog Broda je zatvaranje bosansko-brodske rafinerije zbog koje su udisali nečist zrak. ''Stvarno je baš smetao i gušilo nas je. Bilo je neizdrživo jedno vrijeme, ali sada je dobro'', govori Vlasta iz Slavonskog Broda.

Vezani članci Rafinerija u Rijeci - 2 Jedina hrvatska rafinerija nafte zbog modernizacije pogona obustavlja rad, oporba niže kritike Zagađenje zraka - 5 Lista hrvatskih gradova s najzagađenijim zrakom: Zašto im je zagađenje toliko visoko?

Od iduće godine rafinerija bi, kako je najavio predstavnik ruskih vlasnika, trebala koristiti plin koji je puno čišći. To za stanovnike znači manje zagađenje.

Iako je zrak danas znatno manje zagađen, struka ističe, većih odstupanja ove godine bilo je samo jednom. ''Ove godine 7,5 mikrograma po kubnom metru, a ranijih godina su te koncentracije znale biti nekoliko desetaka mikrograma po kubnom metru'', kaže Ante Cvitković, ravnatelj nastavnog zavoda za javno zdravstvo brodsko-posavske županije.

Iz županije kažu da je rafinerija bila glavni zagađivač, no ima ih i u samom gradu. ''Prije svega bih rekao da je to granični prijelaz kroz koji prolazi više od milijun automobila tijekom godine, teretnih prometnih vozila, ali vjerujem da će taj problem biti znatno ublažen i umanjen skorašnjim otvaranjem mosta na Svilaju na rijeci Savi gdje će dio prometa sigurno biti izmješten'', smatra Stjepan Bošnjaković, zamjenik župana Brodsko-posavske županije.

Zbog zagađenja zraka Brođani su organizirali niz prosvjeda, a podršku im je dala i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja se s Rusima sastala nekoliko puta. Nazočila je i potpisivanju ugovora koji će za mještane Slavonskog Broda značiti čišći zrak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju