Hrvatske zastave u Zadru povodom Dana državnosti
Hrvatske zastave u Zadru povodom Dana državnosti Foto: marko dimić/Pixsell

Bez obzira na političke prijepore o datumu proslave Dana državnosti, građani su promjenu datuma dobro prihvatili.


Obitelj Adanić Dan državnosti proslavila je u krugu obitelji s osmero djece. Njima je Hrvatska lijep dom. ''Zahvalni smo da možemo živjeti u državi koja je slobodna, da može biti bolje – može. Supruga i ja nismo zadovoljni političkim strukturama, ali smo zadovoljni životom u državi Hrvatskoj. Zaista smo zahvalni dragom Bogu da imamo ovoliko djece, i mi na ovakav način pokazujemo ljubav prema domovini jer bez djece nema naroda nema ni domovine'', kažu Franjo i Željka Adanić.

Vezani članci Niagarini slapovi u bojama Hrvatske zastave - 4 Niagarini slapovi obasjani bojama hrvatske zastave, premijer Ontarija uputio Hrvatima čestitku Hrvatska zastava Hrvatska 30. svibnja obilježava Dan državnosti, znate li zašto ga slavimo?

Zagrepčanka Zrinka Novak domovinu ponosno nosi na leđima, ali od nje očekuje više. ''Mogla bi Hrvatska bolje disati, mogao bi biti bolji život, možda za srednji sloj prevelike su razlike'', kaže Zrinka.

Mlade nade

''Trebaju ovi naši političari više poradit na Slavoniji i na Lici i Gorskom Kotaru'', smatra Riječanin Ivica Pavić. Njegov sugrađanin Marko kaže da je njemu dobro, ali misli da je mnogima ipak teško.

Stariji zato sve nade polažu u mlade. ''Svi želimo prema boljem, a mladi pogotovo, ali vjerujem da je dobro i da bi trebali imati strpljenja i da bi trebali izgrađivat svoju zemlju i u njoj tražiti budućnost'', smatra Riječanka Marija.

''Stvarnost je uvijek takva da vidimo mane, a ne vidimo što dobro u životu'', rekao je Mato Mijić iz Dubrovnika.

Nakon 54 godine života u Engleskoj, Michael iz Zagreba jedva je dočekao Hrvatsku. Godinama je sanjao o povratku, a prije godinu dana san je postao i stvarnost.

Prekretnica u novijoj povijesti

''Čovjek čije srca kuca za Hrvatsku, za tisuću godišnjim snom državnosti, njemu je bolje u Hrvatskoj ma kakva god bila. Ovo je pravi dan Dan hrvatske državnosti, za mene to znači najveći blagdan u životu'', kaže Michael.

O političkoj težini ovog dana govori i povjesničar Ante Nazor. ''Hrvatska je i službeno prekinula s jednopartijskim komunističkim sustavom i to je jedna velika prekretnica u našoj novijoj povijesti'', ističe Nazor. Prekretnica koja se danas ponovno slavi kao Dan državnosti. Bez obzira na političke prijepore, čini se da su građani vraćanje starog datuma – dobro prihvatili.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju