Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjedi urodili plodom

Pobjeda stanovnika Konjščine: Spalionica otpada ipak se neće graditi!

Prosvjed u Konjščini (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Prosvjed u Konjščini (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr
Građani Konjščine neće u svom susjedstvu imati spalionicu otpada protiv koje su i prosvjedovali u nekoliko navrata, s obzirom na to da je na sjednici Općinskog vijeća jednoglasno prihvaćen prijedlog SDP-ove vijećnice Anite Krok da se do donošenja izmjena i dopuna Prostornog plana zabranjuje izdavanje bilo kakvih novih akata o zahvatima u prostoru i građenju građevina namijenjenih djelatnostima gospodarenja otpadom.

Prihvaćenom odlukom zabranjuje se izdavanje i novih akata za djelatnosti oporabe i zbrinjavanja otpada prema Pravilniku o gospodarenju otpadom, a neće se izdavati ni novi akti koji bi predviđali izgradnju energane, toplane, kogeneracijskih postrojenja i ostalih energetskih građevina na gorivu tvar na području te zagorske općine.

Protekli mjesec organizirano je nekoliko prosvjeda na kojima su mještani jasno rekli da ne žele spalionicu u Gospodarskoj zoni Jertovec nedaleko od Konjščine.

Predsjednica Udruge Kesk, organizatora nedavnih prosvjeda, Tina Dundović rekla je da je zadovoljna razvojem situacije.

"Gotovo da imamo garanciju da se spalionica otpada neće graditi u općini Konjščina", rekla je, ali i dodala da će biti 100 posto zadovoljni kada Prostorni plan bude zaključen.

S obzirom na to da su u tijeku izmjene i dopune Prostornog plana, dio vijećnika predvođenih nezavisnim Damirom Curišem tražio je da se na sjednici Vijeća potvrdi da se prije izglasana odluka te proširena još nekim zahtjevima uvrsti kao prijedlog u izmjene Prostornog plana. Nakon žustre rasprave i taj je prijedlog prihvaćen jednoglasno.

Nakon sjednice Curiš je izjavio da je riješen veliki problem, ali da će građani moći konačno odahnuti tek kada se Prostornim planom onemogući bilo kakva izgradnju spalionice, odlagališta ili pak skladištenje otpada na području Općine.

Načelnik Općine Konjščina Mirko Krznar potvrdio je da se spalionica neće graditi nakon donošenja Prostornog plana te dodao da je to obećano građanima i da će se to ispuniti.

"Takva odluka je donesena jednoglasno. Sada su na redu oni koji su pokrenuli lavinu nezadovoljstva da to nezadovoljstvo na neki način i smire", dodao je Krznar te najavio da će o svemu obavijestiti investitora koji je planirao izgraditi toplanu/energanu i koji je već kupio zemljište. Koje će on poteze povući, Krznar nije htio spekulirati.

Za trajanja sjednice oko općinske zgrade okupilo se nekoliko stotina mještana koji su nestrpljivo čekali odluke Vijeća. Često su se čuli uzvici "lopovi" i "ostavka", no nemilih scena kao prije dvadesetak dana, kad je na sastanku bilo naguravanja i pokušaja ulaska u zgradu, nije bilo. Kad su izlazili iz općinske zgrade, načelnika i dio vijećnika kroz redove prosvjednika pratila je policija. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene