Dan državnosti do 2001. godine obilježavao se 30. svibnja jer je na taj datum 1990. konstituiran prvi višestranački Sabor.

Galerija


Posljednjih 18 godina obilježava se 25. lipnja, odnosno na dan kada je Hrvatski Sabor 1991. donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske.

Vezani članci Hrvatske zastave u Zadru povodom Dana državnosti Na državnom vrhu prijepori oko datuma proslave Dana državnosti, no kako dišu hrvatski građani? ''Za mene to znači najveći blagdan u životu'' Počasno-zaštitna bojna Hrvatska danas slavi Dan državnosti: Prije 30 godina konstituiran je Sabor, a tamo su bila dva aktualna zastupnika

Premijer Andrej Plenković danas je na Mirogoju izrazio stav da bi se Dan državnosti trebao obilježavati 30. svibnja, a s njime se složila i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović. Građani su podijeljena mišljenja.

''U pravilu, skloniji sam današnjem datumu jer je na taj datum donesena odluka o razdvajanju, izlasku iz bivše Jugoslavije'', smatra Pavo iz Vukovara.

Njegova sugrađanka Helena drugačijeg je mišljenja. ''Za mene je 30. svibnja. Onda kada se to dogodilo, mi smo bili svi presretni. Ovo je lijep dan, ali mislim da bi 30. svibnja se trebalo vratiti'', kaže Helena. S njom se slaže i Petar iz Zadra. ''Pa neka bude kako je prije bilo'', kaže on.

Ima i onih koji ne razmišljaju o tom, poput Rafaila iz Zadra. ''Kad tko odredi, ja slavim. Dođem na kavu i voljno'', kazao je Rafailo.

Ljubica iz Zadra riješila bi dvije muhe jednim udarcem. ''Ja bi najradije stavila sve praznike na ponedjeljak, da ljudi imaju dugi vikend'', rekla je.

Ima i onih građana kojima promjene nikako ne odgovaraju. ''Stalno se nešto mijenja. Smatram da to doista nije u redu mijenjat. Ne znam kome je palo na pamet da se to mijenja. Vidite li danas da je neki praznik? Pogledajte oko sebe. I zašto oni to mijenjaju? Nemaju druga posla pa mijenjaju'', rekao je Puljanin Milan.

Škoro otkazao koncert u Kninu za Dan pobjede, oglasio se gradonačelnik: "Ovo je mudra odluka. To bi bilo stanovito opterećenje''