Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Položen kamen temeljac

Počeo se graditi Islamski centar u Rijeci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kamen temeljac za gradnju islamskog centra s džamijom u Rijeci položio je danas ministar za vjerska pitanja države Katar Aimad Abdulla S. G. Al-Marri.

Među 350 uzvanika bili su predsjednik RH Stjepan Mesić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Ševko Omerbašić i reisu-l-ulema Rijaseta islamske zajednice BiH Mustafa Cerić. Stjepan Mesić je na prigodnoj svečanosti pred brojnim vjernicima iz Rijeke, drugih dijelova Hrvatske i nekoliko drugih europskih država istaknuo da je Hrvatska zemlja vjerskih prava i sloboda u kojoj se gleda s poštovanjem na sve vjernike muslimanske vjeroispovijesti. Islamska zajednica, rekao je Mesić, uzoran je primjer uklopljenosti u višekonfesionalno društvo. Istaknuo je značaj pripadnika Islamske zajednice u izgradnji odnosa Hrvatske i BiH te suradnji Hrvatske s islamskim zemljama. Spomenuo je i mirotvornu ulogu koju su predstavnici Islamske zajednice u hrvatskoj odigrali tijekom Domovinskog rata ali i doprinos njenih članova u obrani Hrvatske.

Pročitajte i ovo Ivica Puljak, gradonačelnik Splita Moguća koalicija s DP-om? Puljak za Dnevnik Nove TV: "Prvi cilj je maknuti HDZ, a potom od Hrvatske napraviti modernu europsku zemlju" HDZ-ov plakat upućen splitskom gradonačelniku Ivici Puljku Rastu tenzije HDZ plakatom sprdao Puljka, ubrzo stigao odgovor: "Nije sramota biti nepismen, sramota je biti drzak i nepismen"

Dobar primjer suživota

Sporazum Vlade RH i Islamske zajednice Hrvatske iz 2002. temelj je zadovoljavanja vjerskih, kulturnih i obrazovnih potreba te zajednice u punoj mjeri, kazao je predsjednik Mesić. Katarski ministar Aimad Abdulla S. G. Al-Marri ocijenio je da je Rijeka dobar primjer suživota i tolerancije muslimana i ostalih. Misija islama je daleko od radikalizma, nasilja i terorizma a podrazumijeva izgradnju bratstva među ljudima i slobodu izbora vjere, rekao je. Islam nastoji poboljšati život svakog čovjeka, a odnos među ljudima temelji na pravednosti i ljubavi, kazao je Al-Marri izrazivši nadu da će riječki centar postati ‘svjetionik istine, uvažavanja i dobrote’. Rekao je da je Katar za početak gradnje centra izdvojio 200.000 američkih dolara. Muftija Ševko Omerbašić je kazao da je Islamska zajednica Hrvatske do sad u kupnju zemljišta i projektnu dokumentaciju uložila milijun eura te da će biti uz riječke muslimane sve do kraja gradnje centra i džamije.

Duhovna hrana za duše

Reisu-l-ulema Mustafa Cerić je istaknuo kako će taj temeljni kamen biti ‘sjeme iz kojeg će niknuti klasje koje će biti duhovna hrana za tisuće duša spremnih da veličaju ljubav i pravdu’. Istaknuo je značaj zajedništva muslimana, kršćana, židova i svih ljudi dobre volje zbog, kako je rekao, zajedničkog cilja razvoja pravde, mira, brige za čovjeka i otvorenosti za dijalog. Temeljni kamen je i izraz upućenosti Hrvatske na BiH i obrnuto u cilju stvaranja ravnopravnog partnerstva u zajednici naroda i država Europe, naglasio je Cerić. Katarskom ministru Al-Marriju Cerić je tijekom svog govora poručio da prenese poruku ostalim čelnicima njegove zemlje da ovdje grade brodove jer, kako je rekao, te brodove u Hrvatskoj grade i tisuće muslimana.

Kraj gradnje 2011.

Okupljenima su se još obratili predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Rijeka Mujo Isić, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić, savjetnik za kulturu predsjednika Islamske Republike Iran Mehdi Mustafavi, ministar kulture i predsjednik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade RH Božo Biškupić i saborski zastupnik Šemso Tanković. Islamski centar gradit će se na riječkom predjelu Rujevica na parceli od 4.000 četvornih metara, a objekti će se prostirati na 2.368 četvornih metara. Središnji molitveni prostor u džamiji bit će oko 1.200 četvornih metara a cjelokupni centar moći će primiti do 3.000 vjernika. Uz molitveni prostor u Islamskom centru će biti tri stana, višenamjenska dvorana, uredi Islamske zajednice, učionice za vjeronauk, dječji vrtić, restoran i čitaonica, kao i podzemna garaža. Autor idejnog projekta Islamskog centra je pokojni akademski kipar Dušan Džamonja. Predviđeni dovršetak gradnje je krajem 2011. godine a procijenjeni troškovi su u rasponu između osam i 10 milijuna eura.

U Hrvatskoj sve vjere ravnopravne

Na području Primorsko-goranske zajednice živi oko 10.000 muslimana a ovdašnja islamska zajednica ima 1.300 obitelji. Riječka džamija bit će treća u Hrvatskoj, uz one u Zagrebu i Gunji. Predsjednik Mesić je kazao da je gradnja toga centra, uz važnost koju ima za muslimane Hrvatske i okolnih zemalja, i poruka Europi da je Hrvatska zemlja tolerancije, koja je znala izići iz rata i mržnje i razviti toleranciju među ljudima. U Hrvatskoj su sve vjere ravnopravne i u budućnosti će njihovi pripadnici još bolje surađivati nego do sada, rekao je Mesić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene