Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Našli su model

Ovako se gradić u Slavoniji bori protiv iseljavanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iseljavanje koje je u Slavoniji uzelo najviše maha žele zaustaviti u gradu Otoku. Kako bi spriječili masovne odlaske pokrenuli su projekt stambenog zbrinjavanja mladih obitelji.

Projektom stambenog zbrinjavanja u gradu Otoku ubrzo bi trebalo niknuti cijelo naselje. Ovaj bi put projekt trebao zaživjeti. Grad je osigurao građevinska zemljišta, a država sav potreban građevinski materijal.

Pročitajte i ovo Predrag Fred Matić Iz Slavonije Fred Matić u Novskoj: "Nismo daleko od toga da će se u pekarnice ulaziti s iskaznicom HDZ-a, jer neće biti kruha za sve" Slika nije dostupna "Čovječe odseli se" "Svaki mjesec par ili dva para s djecom odu u Njemačku, Austriju, Švicarsku.."

"Građevinski materijal ćemo dodjeljivati na nivou cijele Hrvatske jer se upravo taj model pokazao učinkovitim i brzim", kaže Nikola Mađar, državni tajnik za obnovu i stambeno zbrinjavanje. 

Grad i država su udružili su snage kako bi pomogli mladim obiteljima i na taj način stali na kraj masovnim odlascima.

"U vrijeme ovako teške situacije u Slavoniji u smislu demografije, ostanka i opstanka na ovom prostoru, ovaj projekt projekat će sigurno biti od koristi i pomoći će našim sugrađanima", kaže Josip Šarić, gradonačelnik grada Otoka.

Na problem odumiranja Hrvatske demografi upozoravaju godinama. Samo u Otoku u proteklih je 15 godina broj školske djece s 1400 pao na njih 400.

"Morat ćemo, između ostalog, i našu statistiku prilagoditi toj problematici i tu problematiku objektivno dići na najveću razinu države", kaže demograf Stjepan Šterc.

A najbolji pokazatelj uspješnosti ovog projekta bit će popunjenije školske klupe.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene