Iseljavanje koje je u Slavoniji uzelo najviše maha žele zaustaviti u gradu Otoku. Kako bi spriječili masovne odlaske pokrenuli su projekt stambenog zbrinjavanja mladih obitelji.


Projektom stambenog zbrinjavanja u gradu Otoku ubrzo bi trebalo niknuti cijelo naselje. Ovaj bi put projekt trebao zaživjeti. Grad je osigurao građevinska zemljišta, a država sav potreban građevinski materijal.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković objasnio Nijemcima: "Mladi se iz Hrvatske ne iseljavaju zbog korupcije, nego zbog financijskih razloga" Novi stanari u napuštenim kućama (Foto: Dnevnik.hr) U prazne baranjske kuće počeo se vraćati život: Ova općina nudi velike potpore, uz samo jedan uvjet

"Građevinski materijal ćemo dodjeljivati na nivou cijele Hrvatske jer se upravo taj model pokazao učinkovitim i brzim", kaže Nikola Mađar, državni tajnik za obnovu i stambeno zbrinjavanje. 

Grad i država su udružili su snage kako bi pomogli mladim obiteljima i na taj način stali na kraj masovnim odlascima.

"U vrijeme ovako teške situacije u Slavoniji u smislu demografije, ostanka i opstanka na ovom prostoru, ovaj projekt projekat će sigurno biti od koristi i pomoći će našim sugrađanima", kaže Josip Šarić, gradonačelnik grada Otoka.

Na problem odumiranja Hrvatske demografi upozoravaju godinama. Samo u Otoku u proteklih je 15 godina broj školske djece s 1400 pao na njih 400.

"Morat ćemo, između ostalog, i našu statistiku prilagoditi toj problematici i tu problematiku objektivno dići na najveću razinu države", kaže demograf Stjepan Šterc.

A najbolji pokazatelj uspješnosti ovog projekta bit će popunjenije školske klupe.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr