Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traži se masovna grobnica

Gračani: Na radovima za novu žičaru pronađene ljudske kosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počela su probna iskapanja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja u naselju Gračani u podsljemenskoj zoni, jer su prilikom radova na novoj žičari građevinski radnici naišli na kosti.

Ako se probnim iskapanjima potvrdi postojanje masovne grobnice, pristupit će se ekshumaciji. Isto tako, tvrde u Ministarstvu branitelja, postoji 100-tinjak svjedočanstva građana o 800 zakopanih tijela na lokaciji u Gračanima.

Pročitajte i ovo Ilustracija istražuju se detalji Na požarištu pronađene kosti nepoznate osobe, vlasnica kuće nije dojavila da gori Slika nije dostupna Počela iskapanja Prilikom radova za sljemensku žičaru pronađene kosti

Ministar branitelja Tomo Medved u utorak je u zagrebačkim Gračanima obišao lokaciju na kojoj se provodi terensko istraživanje i probno iskapanje kako bi se utvrdilo nalaze li se tamo posmrtni ostaci žrtave iz Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja te kazao kako će probna iskapanja pokazati radi li se o masovnoj grobnici.

Riječ je o lokaciji na kojoj su prilikom infrastrukturnih radova pronađene kosti, a Medved u izjavi kaže da ne žele nagađati radi li se o masovnoj grobnici. "Zbog indicija koje su povezane s našom nadležnosti pokrenuli smo probno iskapanje kako bi se utvrdilo radi li se o masovnoj grobnici", rekao je Medved dodavši da se iskapanja izvode u skladu sa zakonskim ovlastima i u suradnji s MUP-om, Ministarstvom obrane, Županijskim sudom.

Ministarstvo hrvatskih branitelja, Uprava za zatočene i nestale od jučer, naime, organizira i koordinira ovo terensko istraživanje i probno iskapanje na temelju Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

"Postoje šire indicije da je područje Gračana u vrijeme Drugog svjetskog rata bilo mjesto niza zločina, pa nismo isključili mogućnost da se masovna grobnica nalazi na toj poziciji. U skladu sa zakonskim ovlastima, uz kvalitetnu suradnju sa svim relevantnim službama, za sada smo pokrenuli probno iskapanje. Za sada ne želimo nagađati je li riječ o masovnoj grobnici. Ako se pronađu kosti postupit ćemo u okviru protokola, ako ne, omogućit ćemo investitoru da nastavi svoj rad", rekao je Medved. (B.V./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene