Počela su probna iskapanja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja u naselju Gračani u podsljemenskoj zoni, jer su prilikom radova na novoj žičari građevinski radnici naišli na kosti.


Ako se probnim iskapanjima potvrdi postojanje masovne grobnice, pristupit će se ekshumaciji. Isto tako, tvrde u Ministarstvu branitelja, postoji 100-tinjak svjedočanstva građana o 800 zakopanih tijela na lokaciji u Gračanima.

Vezani članci Ljudske kosti, ilustracija (Foto: Pixsell) Strava u pećini: Nevjerojatan pronalazak kod Rakovice šokirao i HGSS Blokirao tramvajsku prugu u Gračanima 01 Vlasnik zemljišta u Gračanima nakratko blokirao tramvajsku prugu: "Zatvorit ćemo prolaz ako nas Grad ne pozove na sastanak"

Ministar branitelja Tomo Medved u utorak je u zagrebačkim Gračanima obišao lokaciju na kojoj se provodi terensko istraživanje i probno iskapanje kako bi se utvrdilo nalaze li se tamo posmrtni ostaci žrtave iz Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja te kazao kako će probna iskapanja pokazati radi li se o masovnoj grobnici.

Riječ je o lokaciji na kojoj su prilikom infrastrukturnih radova pronađene kosti, a Medved u izjavi kaže da ne žele nagađati radi li se o masovnoj grobnici. "Zbog indicija koje su povezane s našom nadležnosti pokrenuli smo probno iskapanje kako bi se utvrdilo radi li se o masovnoj grobnici", rekao je Medved dodavši da se iskapanja izvode u skladu sa zakonskim ovlastima i u suradnji s MUP-om, Ministarstvom obrane, Županijskim sudom.

Ministarstvo hrvatskih branitelja, Uprava za zatočene i nestale od jučer, naime, organizira i koordinira ovo terensko istraživanje i probno iskapanje na temelju Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

"Postoje šire indicije da je područje Gračana u vrijeme Drugog svjetskog rata bilo mjesto niza zločina, pa nismo isključili mogućnost da se masovna grobnica nalazi na toj poziciji. U skladu sa zakonskim ovlastima, uz kvalitetnu suradnju sa svim relevantnim službama, za sada smo pokrenuli probno iskapanje. Za sada ne želimo nagađati je li riječ o masovnoj grobnici. Ako se pronađu kosti postupit ćemo u okviru protokola, ako ne, omogućit ćemo investitoru da nastavi svoj rad", rekao je Medved. (B.V./Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju