Dvojica socijaldemokrata i bivših premijera jako se dobro poznaju. Bili su izravno povezani s arbitražnim sporazumom. Pahor ga je 2009. potpisao, a Milanović ga 2015. poništio.

Galerija


Hrvatski predsjednik Zoran Milanović za svoje je prvo putovanje u mandatu izabrao Sloveniju, zemlju koju smatra prirodnom hrvatskim partnerom i danas će se ondje susresti s kolegom Borutom Pahorom.

Vezani članci Andrej Plenković i Peđa Grbin Milanovićev rejting u slobodnom padu, većina građana ne podupire rad Vlade. HDZ daleko ispred SDP-a, a za treće mjesto nastala prava gužva Zoran Milanović Predsjednik Zoran Milanović prijavljen Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa zbog putovanja u Albaniju

Milanović i Pahor, dvojica socijaldemokrata i bivših premijera koji se jako dobro poznaju, razgovarat će u Otočcu ob Krki, mjestu otprilike na pola puta između Zagreba i Ljubljane.

Najveći problem u odnosima dviju zemalja, saveznika u NATO-u i EU-u, i dalje je neriješeno pitanje granice.

Slovenija ustraje na primjeni arbitražne presude koju Zagreb ne priznaje jer je do nje došlo u postupku kompromitiranom dosluhom slovenskog suca i predstavnice vlade. Hrvatska stoga predlaže bilateralni dogovor.

U svojim premijerskim mandatima i Pahor i Milanović bili su izravno povezani s arbitražnim sporazumom. Pahor ga je 2009. potpisao, a Milanović ga 2015. poništio.

Novi hrvatski predsjednik u predizbornoj je kampanji, a i nakon nje, govorio da je Slovenija prirodni i strateški hrvatski partner s kojom želi dodatno unaprijediti odnose.

Pahor je nakon Milanovićeve pobjede rekao da u Sloveniji ima prijatelja predanog dijalogu u traženju rješenja, ali da pri tome mora računati na poznata slovenska stajališta o graničnoj arbitraži. No dodao je i da ne očekuje da će Milanović mijenjati svoja stajališta o arbitraži.

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović Sloveniju i Pahora izabrala je za svoj zadnji posjet u Mandatu, 12. veljače. Kazala je tada da je to bio logičan izbor jer ono što povezuje Hrvatsku i Sloveniju uvelike nadmašuje otvorena pitanja. (Hina)