Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak je rekla da konstruktivna uloga Kine u međunarodnoj zajednici pridonosi daljnjem razvoju odnosa između Zagreba i Pekinga te da je "postojano prijateljstvo" između dvije zemlje važno u modernom svijetu koje se suočava sa sve brojnijim izazovima.


"Konstruktivna uloga Kine u međunarodnoj zajednici pridonosi daljnjem razvoju obostranih odnosa i partnerstva između dviju zemalja", rekla je Grabar-Kitarović u govoru na proslavi kineske lunarne godine i 25. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Kine u koncertnoj dvorani "Vastroslav Lisinski".

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović Bivša predsjednica ima novi posao: "U svijetu je uobičajeno da se bivši predsjednici po okončanju svojih političkih karijera ovako angažiraju" Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović volontira na Banovini Bivša predsjednica pridružila se volonterima na Banovini, u sisačkom Caritasu je sortirala donacije

Izražavajući nadu da će nas godina pijetla, koji simbolizira entuzijazam, marljivost, hrabrost i povjerenje, dovesti do "boljih odgovora na sve brojnije izazove u suvremenom svijetu", hrvatska predsjednica je posebice istaknula važnost čvrstih prijateljstava u modernom svijetu.

"Upravo su danas postojana prijateljstva iznimno važna u modernom svijetu i ja vjerujem da je upravo prijateljstvo s Kinom jedno od takvih prijateljstava. Mislim da će godina pijetla ipak biti malo bolja nego godina majmuna. Čini mi se da smo u godini majmuna  malo izgubili vremena, malo smo imali previše tehničkih vlada i razmirica", kazala je predsjednica.

Po njezinim riječima, upravo su spomenute karakteristike "vatrenog pijetla" one koje bi nam trebale biti vodilja u nastavku izgradnje razvoja odnosa između dviju zemalja.

Izrazivši uvjerenje da će dvije strane "zajedničkim naporom" nastaviti raditi na jačanju međusobnih odnosa i partnerstva, Grabar-Kitarović kazala je da su Hrvatska i Kina prepoznale srednju i istočnu Europu kao prostor u kojem je moguće ostvariti daljnju prijateljsku suradnju kako bi se "ojačala gospodarska i trgovinska razmjena, osnažilo europsko tržište i omogućila bolja infrastrukturna povezanost".

"Stoga su inicijative 'Jedan pojas, jedan put' i 'Tri mora', koju promičem s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom, dvije nadopunjujuće platforme koje se povezuju kroz format 16+1", naglasila je šefica hrvatske države.

Tijekom državnog posjeta predsjednice Grabar-Kitarović Kini u listopadu 2015., njezin domaćin, predsjednik Xi Jinping kazao je kako je Hrvatska važna država za kinesku inicijativu “Jedan pojas, jedan put“, kao i za jačanje kineske suradnje s državama srednje Europe u sklopu inicijative Kina+16, s posebnim naglaskom na energetiku i promet, te je pozdravio njezinu inicijativu "Jadran-Baltik-Crno more".

Grabar-Kitarović također je kazala da je, kako bismo u potpunosti iskoristili povoljan položaj hrvatskih luka i njihovih potencijala te ostvarili suradnju na području energetike, prometa i infrastrukture, potrebno uložiti dodatne napore i pronaći prikladne modele u cilju realizacije projekata od zajedničkog interesa.

"Kao jedna od zemalja s najbrže rastućom ekonomijom, Kina je neophodan sugovornik za moguća ulaganja, poslove i suradnju", poručila je predsjednica.

Otvorenost srca dva naroda

Osvrnuvši se na uspostavu diplomatskih odnosa prije 25 godina, predsjednica je kazala da je tih "četvrt stoljeća odlikovano uzajamnim povjerenjem, postojanim prijateljstvom i otvorenošću srca dva naroda".

"Neka nam godina pijetla da dodatni zamah daljnjem produbljenju prijateljskih odnosa dviju zemalja, potakne još bolje poznavanje i veće zbližavanje naših građana i pridonese još bližoj i intenzivnijoj suradnji, učvršćujući naše partnerstvo u općoj suradnji i dižući ga na stratešku ravan", zaključila je predsjednica i nazočnima na proslavi na kineskom zaželjela sretnu Novu godinu pijetla.

Kineska veleposlanica u Hrvatskoj Dend Ying kazala je da Kina posvećuje veliku pozornost partnerstvu i suradnji s Hrvatskom i istaknula "velike izglede za daljnje produbljivanje suradnje" između dvije zemlje.

"Ova je godina dobra prilika da produbimo međusobno povjerenje i naše odnose i suradnju dignemo na višu razinu", kazala je Deng.

Novi poticaj

Istaknula je da je "uspješan" posjet hrvatske predsjednice 2015. dao "novi poticaj" razvoju međusobnih odnosa i podsjetila da su se od tada gospodarski i trgovinski odnosi između dvije zemlje osnažili.

U proteklih četvrt stoljeća, nastavila je Deng, Hrvatska i Kina jedna drugu "uvažavaju i poštuju". Također je izrazila zadovoljstvo suradnjom na području kulture, obrazovanja i sporta.

Proslavu u koncertnoj dvorani "Vastroslav Lisinski" uveličao je nastup kazališta iz grada Ningboa, pjevači, plesači i akrobati. Uz predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, bio je nazočan i predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov. (Hina)