Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gotovinina obrana najavila žalbu na odluku o Kehou

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obrana haškog optuženika Ante Gotovine najavila je da će se, "bude li potrebno", žaliti na odluku Raspravnog vijeća ICTY-a koje je odbacilo prigovore vezane uz odvjetnika Grega Kehoea.

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) naredilo je Tužiteljstvu da mu preda sve dokumente vezane uz razdoblje u kojem je Kehoe radio za haško Tužiteljstvo, na što su se, iz različitih razloga, žalili i Tužiteljstvo i Gotovinina obrana.

Pročitajte i ovo Izraelski Iron Dome Prijetnje sigurnosti Šef najveće njemačke tvornice oružja upozorio: "Europa bi trebala izgraditi svoju Željeznu kupolu" Proizvodnja streljiva Povećanje proizvodnje streljiva Europska komisija usmjerila milijarde eura za jačanje zajedničke europske obrane

Predaja svih materijala ugrozila bi povjerljivost podataka i
neovisnost optužbe, drži Tužiteljstvo, a obrana pak da bi pregled preopsežnih i irelevantnih dokumenata mogao utjecati na pravednost i duljinu suđenja.

Prigovore obiju strana Raspravno vijeće odbacilo je u utorak.
"General Gotovina obavještava Raspravno vijeće o prigovorima i zadržava pravo te prigovore iznijeti i pred Žalbenim vijećem, bude li potrebno", piše Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić u odgovoru na Odluku Raspravnog vijeća.

Kehoe je 2006., postao jedan od branitelja u timu Ante Gotovine, ali je ranije za haško Tužiteljstvo istraživao vojno-redarstvenu akciju Oluja provedenu 1995. Budući da je Gotovina optužen za ratne zločine protiv krajinskih Srba počinjene tijekom i nakon operacije Oluja, protiv Kehoa su podnesene prijave da je u sukobu interesa.

Tužiteljstvo je zahtijevalo pravo na to da Raspravnom vijeću podnese samo zbirne informacije oko Kehoeovog rada za tužiteljstvo, a ne i materijale iz tog vremena, kako se ne bi ugrozila povjerljivost podataka i neovisnost tužiteljstva.

U pisanoj obavijesti odvjetnika Mišetića stoji, između ostalog, da Raspravno vijeće "mora imati pristup relevantnim dokumentima u izvornom i nepročišćenom obliku".

Ako Raspravno vijeće ne bi imalo pristup svim dokumentima ono "ne bi moglo svoju zadaću obavljati kao čuvar pravičnog i poštenog suđenja", piše Mišetić u svojim prigovorima čiju je kopiju dobila Hina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene