Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rajčić svjedočio o uporabi topništva

'Gotovina je bio vrhunski profesionalac, strog i pravedan'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tužiteljstvo Haaškoga suda na suđenju trojici hrvatskih generala Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču ispitivalo je svjedoka Marka Rajčića o pitanju odlučivanja o uporabi topništva i načinu zapovijedanja nekim postrojbama u hrvatskim snagama tijekom 'Oluje'.

Po tvrdnji svjedoka Marka Rajčića, negdašnjeg zapovjednika topništva splitskoga Zbornog područja, u Kninu je 4. i 5. kolovoza topništvo, među ostalim, 'gađalo rezidenciju Mile Martića', sa svrhom da ga se 'učini nesigurnim'. 'Analizom i načinom uporabe topništva, to je bio cilj', rekao je. 'A ako se dogodi da rezultira i pogibijom Milana Martića, onda dobivamo i bitnu vojnu prednost', dodao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje generalima Laušić došao kao svjedok, a možda bude osumnjičenik Slika nije dostupna Suđenje generalima Turkalj: 'Srpski civili nisu otišli zbog hrvatskog topništva'

Svjedoku je ponovno postavljeno pitanje relativne netočnosti topničkih oruđa. S obzirom na to da su izgledi da Mile Martić doista bude ozlijeđen ili ubijen u gađanju zgrade vrlo maleni, tužitelj je pitao 'zašto ste se ipak odlučili na taj način upotrijebiti topništvo?'.

Svjedok je rekao: 'Cilj je bio učiniti nesigurnim glavnoga zapovjednika protivničke vojske... To je tipična borbena radnja kojoj je svrha uznemiravanje protivnika.' Tužitelja je zanimalo donosi li takvo granatiranje i kakvu vojnu prednost. 'Ako 20 puta određeni cilj gađate u jednom satu, osim uznemiravanja neprijatelja, kakva je vojna prednost koja se postiže? Je li to uništavanje tog područja ili tog objekta?'

Uništavanje, rekao je svjedok, nije bila primarna svrha, nego da se 'ometa zapovjedništvo, da otežano funkcioniraju, da ih se zamara. Na taj način protivniku onemogućavamo planiranje, koordiniranje i zapovijedanje'. Na pitanje tužiteljstva o čemu se razmišljalo kad se donosila odluka da se topništvom otvara vatra na tu zgradu, jer su 4. kolovoza i civili bili u istoj zgradi, svjedok je rekao da je riječ o pravilima uporabe topništva. 'Uzimali smo u obzir pravilo distinkcije, tj. očite razlike, i pravilo proporcionalnosti ili uravnoteženosti jer je nesporna činjenica da se u takvu okružju nalaze i civili'.

Već je iz prijašnjega Rajčićeva svjedočenja poznato da je general Gotovina dio topništva predao generalu Markaču i specijalnim snagama MUP-a. Tužitelja je zanimalo je li u 'Oluji' Gotovina mogao specijalnoj policiji narediti da izvrši neki zadatak, da nekamo odu i nešto urade. 'Nije mogao', rekao je Rajčić.

'Znači li to da, kad ste pridodali ta topnička oruđa snagama specijalne policije, general Gotovina više nije mogao narediti toj artiljeriji što da gađa, a što da ne gađa', pitao je tužitelj Edward Russo. Svjedok je odgovorio potvrdno. Isto tako ni general Markač nije mogao kazati nekim postojbama Hrvatske vojske koje su bile aktivne u njegovoj zoni odgovornosti što da rade. 'Ja ne prihvaćam model dvostrukog zapovijedanja. I nije ga bilo', rekao je svjedok.

Svjedok je govorio i o autoritetu generala Gotovine. On je, po Rajčićevim riječima, 'bio vrhunski profesionalac, strog i pravedan zapovjednik'. Vojnici i časnici 'izuzetno su ga cijenili i poštovali. Veoma je opasno bilo nepoštovati zapovijedi generala Gotovine'. Rajčić nastavlja svjedočenje idući tjedan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene