Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Statusna konferencija

Gotovina i Markač pred Žalbenim vijećem prvi puta nakon izricanja presude

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Generali Gotovina i Markač danas su se pojavili pred Žalbenim vijećem prvi puta nakon što im je izrečena presuda.

U Haagu je održana statusna konferencija na kojoj su generali Ante Gotovina i Mladen Markač imali priliku sucu osobno izreći svoje eventualne primjedbe. Iako su imali pravo isključenja javnosti generali su pristali da današnja statusna konferencija bude javna. Konferencija je potrajala 10-ak minuta, a generali i njihova obrana nisu imali nikakva pitanja ni primjedbe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Generali na slobodi Hrvatski dan za povijest! Slika nije dostupna Žalba gotova! Otkrivamo kako će se u Haagu rušiti presuda Gotovini i Markaču!

Inače, generali su na sud stigli dobre volje, osobito prije početka rasprave te su pozdravili novinare i diplomate.

Sudac je objansio da statusna konferencija ima svrhu dati žaliteljima priliku da iznesu sve probleme ili pitanja vezana za žalbu ili uvjete u pritvoru te se daje prilika žaliteljima da iznesu najnovije informacije u vezi sa statusom njihovog predmeta. Statusna konferencija je također prigoda sudu da se raspita o stanju pritvorenika. Statusnom konferencijom započeo je žalbeni postupak i posljednja šansa dvojice generala za smanjenje kazne.

Podsjetimo, dvojica generala osuđena za ratne zločine tijekom i nakon akcije Oluja i to na 18 i 24 godine zatvora.

Tužiteljstvo je danas imalo par komentara na podnesene javne verzije žalbenih spisa te su rekli da su pisali obrani da bi neka pitanja trebalo redigirati kako se ne bi odale povjerljive informacije. Smatra kako je tim informacijama ugrožen status svjedoka.

Tužiteljica je spomenula i da trebaju više vremena za pregled replika obrane. 'Kada je riječ o njihovom spisu replika, postoji problem u smislu ograničenja riječi koje se smiju koristiti, čini nam se da je ta granica prijeđena, naročito po pitanju upotrebe priloga', rekla je tužiteljica.

Odvjetnici generala komentirali su današnju statusnu konferenciju. 'Mi smo zadovoljni sa odgovorom Tužiteljstva na našu žalbu jer smatramo da nema argumenata kojima su pobili navode naše žalbe. Oni zapravo u korist svojih navoda citiraju dijelove presude i to na dosta mjesta neaktualno,  ili dodaju ili ispuštaju riječi ili daju neki drugi smisao', rekao je Goran Mikuličić, odvjetnik generala Markača.

Obrane generala Ante Gotovine i Mladena Markača u žalbenom postupku neće osporavati samo primjenu prava, već i način na koji je raspravno vijeće vrednovalo činjenice.

Ključno za obaranje presude je i rušenje zaključka o postojanju udruženog zločinačkog pothvata. Sa replike tužiteljstva je skinuta oznaka tajnosti, a obrana će žalbenom vijeću predložiti nove svjedoke i dokaze. Za to su im nužni zapisnici sa sjednica srbijanskog Vrhovnog savjeta obrane.

'Tražili smo od Žalbenog vijeća da izda obvezujući nalog Srbiji. U prvom navratu smo odbijeni s obrazloženjem da nismo dali dovoljno vremena Srbiji. Ali sada smo to ponovili jer ni nakon više od dva mjeseca nema nikakve reakcije', kazao je odvjetnik generala Markača Goran Mikuličić.

Zanimljivo je da je glavni haaški tužitelj Serge Brammertz prilikom nedavnog posjeta Beogradu o zahtjevima obrane razgovarao sa srbijanskim dužnosnicima. Još je zanimljivije što prema procesnim pravilima o tim zahtjevima može razgovarati i odlučivati samo sud, a ne tužitelj jer je on naizravnije zainteresiran da se postojeća presuda održi.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene