Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska agencija za lijekove objavila je danas rezultate analize cjepiva protiv sezonske i pandemijske gripe.


Agencija za lijekove osnovala je povjerenstvo da se utvrdi je li istina izvještaj analize pet slučajeva gdje se pretpostavlja da su osobe dobile Guillain-Barréovog sindrom nakon cijepljenja. Naime, jedna od nus pojava cjepiva i jest upravo navedeni neurološki sindrom.

Vezani članci Cijepljenje/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Pravobraniteljica predlaže da necijepljenje bude kazneno djelo. Što kaže struka, a što ministar Slika nije dostupna 'U Hrvatskoj se ne koristi cjepivo protiv gripe koje je povučeno iz upotrebe u Italiji'

>> Istražuje se cjepivo za koje se sumnja da je usmrtilo dvoje ljudi

Nakon obavljenih istraživanja, kod dva slučaja je utvrđena povezanost sa sezonskim cjepivom. Samo je u jednom slučaju otkriven Guillain-Barréovog sindrom, no ne može se 100 posto dokazati da je uzrok cijepljenje, moguće da dolazi od neke ranije infekcije.

Zaključak Hrvatske agencije za lijekove jest da je sezonsko cjepivo sigurno i da se ljudi bez bojazni mogu cijepiti

Kontinuirana epidemiološka istraživanja iz Europe i svijeta pokazuju, kako je rečeno, da je u državama u kojima je stupanj procijepljenosti populacije protiv sezonske (ili pandemijske) gripe visok, učestalost GBS-a u 'kritičnim razdobljima', tj. neposredno nakon sezone gripe, manja nego što bi se očekivalo bez cijepljenja.

Nakon detaljne ocjene pojedinačnih prijava sumnji na nuspojave i sveobuhvatne analize farmakoepidemioloških podataka, Povjerenstvo je ocijenilo da omjer koristi i rizika primjene cjepiva protiv gripe ostaje pozitivan, odnosno da navedene prijave ne utječu negativno na omjer koristi i rizika primjene pandemijskog i sezonskog cjepiva protiv gripe.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook