Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Ivo Josipović stigao je u petodnevni radni posjet Sjedinjenim Američkim Državama, evo kakvi su gospodarski odnosi Hrvatske i Amerike.


Gospodarski odnosi Hrvatske i SAD-a su više nego zadovoljavajući. Hrvatska iz SAD-a najviše uvozi naftu. Ona čini 15 posto uvoza iz te zemlje, dok je drugi, plin. No, Hrvatska je zemlja koja u SAD više izvozi, nego što uvozi.

Kinezi žele povezati svijet: Od Pekinga do SAD-a putovat će brzi vlak?

Vezani članci Testiranje na koronavirus - 3 Imamo 520 novozaraženih: Više županija bilježi značajan postotak pozitivnih, jedna iznenađujuće ima nulu Slika nije dostupna Hrvatska bilježi porast izvoza u 2012. godini!

U 2013. godini, Hrvatska je u SAD izvezla 327, 992. 000 dolara robe, a uvezla je 221, 794. 000 dolara vrijedne robe. Najviše se iz Hrvatske u SAD izvoze revolveri i pištolji, koji čine čak 28 posto našeg izvoza, jednako kao i lijekovi.

Na popisu izvoznih proizvoda su i parne i vodene turbine, klipni motori, strojevi za obradu gume i cement. U Hrvatskoj djeluje 101 predstavništvo tvrtki iz SAD-a.  2009. paštete i gulaši prvi su proizvodi jedne hrvatske tvrtke proizvedeni u Michiganu, ali zato Amerikanci vole doći u Hrvatsku na odmor.

Prošle godine u Hrvatsku je stiglo čak 220 043 Amerikanaca koji su ostvarili 548 727 noćenja što je povećanje gostiju iz Sjedinjenih država za gotovo 27 posto u odnosu na 2012.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook