Hitna pomoć (Arhivska fotografija: Ivo Cagalj/PIXSELL)
Hitna pomoć (Arhivska fotografija: Ivo Cagalj/PIXSELL)

Ličko-senjska policija istražuje tko je od 4. do 18. prosinca ove godine uzbunjivao Hitnu pomoć lažno tražeći medicinsku intervenciju na području Otočca i Poduma te je najavila kaznenu prijavu protiv počinitelja.


U tom je razdoblju nepoznati počinitelj u više navrata pozivao prijemno-dojavni centar Zavoda za hitnu medicinu Ličko-senjske županije i lažno iskazivao potrebu za izlaskom hitne medicinske pomoći na područje Otočca i Poduma, izvijestila je u srijedu ličko-senjska Policijska uprava.

Vezani članci Vozilo hitno pomoći Otpustili je bez boce s kisikom koja joj je neophodna za život, ali tu drami nije bio kraj: "U tom su mi se trenu odsjekle noge" Dorotea Pavić Pošast modernog doba: "S 38 kila osjećala sam se polumrtvo. Svake dvije minute imate blackout. Tu i tamo se srušite u nesvijest"

Prema riječima glasnogovornice Maje Brozičević, policija traga za počiniteljem protiv kojeg će podnijeti kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu, jer je po Kaznenom zakonu "lažna uzbuna" kazneno djelo.

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Ličko-senjske županije Elizabeta Dragičević rekla je da su od nekoliko lažnih poziva na dva od njih djelatnici hitne i izašli na teren, na jednoj adresi ljudi su se branili da nikome nije pozlilo i da oni Hitnu pomoć nisu zvali, a na drugoj adresi nije nađen muškarac koji je navodno teško stradao i ima lom noge.

Ravnateljica Dragičević je poslala javnosti poruku da brzina reakcije njihovih timova stvarno unesrećenim osobama spašava život i svaki lažni poziv nepotrebno opterećuje i telefonske linije i brzinu dolaska na mjesto gdje je pomoć potrebna.

"Ovi lažni pozivi bili su panični i dispečerima uistinu nije lako procijeniti jesu li lažni i da sanitetski tim ne treba izaći na teren. Po njihovoj procjeni, riječ je o glasu mlađe osobe, ali su snimke poslane policiji, pa neka se istraži", rekla je Dragičević.

Počiniteljima je poslala poruku da je sanitet osim vremena potrebnog za odlazak u Otočac i Podum dvadeset minuta vremena izgubio i na terenu u potrazi za unesrećenima i moglo se zaista dogoditi da su sve to vrijeme neki pacijenti kod kuće čekali na potrebnu pomoć. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju