Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obilježen Zagorkin 139 rođendan

Gordane, Siniše, Nere i Jadranke na snimanju Milenijske fotografije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stotinjak građana poredalo se u obliku slova Z, a fotografiju je, uz pomoć zagrebačkih vatrogasaca, snimio Šime Strikoman.

Danas u 11 sati na zagrebačkoj tržnici Dolac okupilo se stotinjak građana nazvanih po likovima iz romana velike hrvatske spisateljice Marije Jurić Zagorke, kako bi sudjelovali u stvaranju milenijske fotografije u izvedbi poznatog fotografa Šime Strikomana.

Pročitajte i ovo Slab potres pogodio Zagreb Magnitude 1,2 Slab potres uznemirio dio Zagrepčana: "Osjetilo se kao kratka grmljavina" Požar na križanju Vukovarske i Držićeve ulice u Zagrebu - 2 vatrogasci na terenu FOTO/VIDEO Zapalio se autootpad u Zagrebu, sve je puno dima

Gordane, Siniše, Nere, Jadranke, poredali su se u obliku velikog slova Z, u proslavi 139. rođendana prve hrvatske novinarke, koju je organizirao Centar za ženske studije.

'Zagorka je dala izuzetno veliki doprinos hrvatskoj kulturi za koji smatramo kako nije dovoljno istražen. Izvršila je veliki utjecaj, što se vidi i po brojnim ljudima nazvanima po njenim likovima. Ako su roditelji tako poštivali i cijenili, na ovaj način htjeli smo obilježiti njen rođendan, kako bismo nekako Zagorku vratili s margine hrvatske književnosti u središte, gdje ona i pripada. Njeno pismo izuzetno je suvremeno. Da je danas živa, sigurno bi pisala blog, jer je bila poznata po kontinuiranom svakodnevnom pisanju. Ona je i prva borkinja za ženska prava kod nas', rekla nam je Rada Borić, izvršna direktorica Centra za ženske studije.

Zagorka je živjela na adresi Dolac 8, gdje se dana nalazi njen Memorijalni stan, u koji, kako nam je Borić ispričala, često navraćaju ljudi nazvani po Zagorkinim likovima.

'Stoga smo na istom mjestu htjeli okupiti sve Gordane, Nere, Jadranke, Damire, uz pomoć Šime Strikomana i vatrogasaca grada Zagreba', dodaje Borić. Zagorkin rođendan bio je jučer, 2.ožujka, pa je već jučer taj dan obilježen nizom događanja.

U Memorijalnom stanu sinoć je predstavljen Zbornik radova s Dana Marije Jurić Zagorke, gdje su dodjeljene nagrade s Noći Muzeja o poznavanju Zagorkinih likova. Također, u sklopu festivala 'Kratka priča je ženskog roda', predstavljen je izbor najboljih kratkih priča prijavljenih na natječaj festivala. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene