Predsjednik Sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na poslovnom ručku Američke gospodarske komore. Istaknuto je kako robna razmjena između dviju zemalja bilježi porast. Hrvatske tvrtke u 2016. zabilježile su porast izvoza u SAD od čak 60 posto, ukupne vrijednosti veće od pola milijarde američkih dolara.

Galerija


Najviše izvozimo lijekove i oružje, a bilježi se i izvoz usluga u aj-si-ti sektoru. Istovremeno uvezli smo 200 milijuna dolara proizvoda. Gospodarstvenici ističu da bi suradnja bila i veća da Hrvatska nije jedina europska zemlja koja još uvijek ima dvostruki sustav oporezivanja s SAD-om.

Vezani članci Predsjednik Sabora Gordan Jandroković (Foto: Dnevnik.hr) Jandroković o Kovačevoj izjavi: "Ono što je on danas učinio, u mojim očima, diskvalificira ga za čelnika HDZ-a" Gordan Jandroković (Foto: Dnevnik.hr) Jandroković: "Goran Marić ostavku je dao sam. Nije mu bilo lako"

„Vjerujem ćemo u bliskoj budućnosti vidjeti bitan napredak. To treba isticati u svim našim bilateralnim kontaktima koji imaju predstavnici naše vlade, parlamenta, ali i poslovne zajednice“, kazao je Jandroković.

Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica Američke gospodarske komore poručila je kako je riječ o procesu zahtjevnom za obje strane.

„Potreban je commitment kako s američke tako i s hrvatske strane. Interes s Hrvatske strane je iznimno visok. Mi ga ne vidimo samo u turizmu nego i unutar IT zajednice“, kazala je Doko Jelušić.

Jandroković se u svom govoru osvrnuo i na rad Hrvatskog sabora, kao i na gospodarsku situaciju u zemlji. Politička stabilnost ključni je preduvjet za gospodarski rast i razvoj zemlje i to je bio prioritet u prvoj godini mandata hrvatske vlade, poručio je predsjednik hrvatskog sabora.

„Relativno je uska i tanka parlamentarna većina. 78 ruku, od potrebnih 76 u Saboru. Imamo koaliciju koja je heterogena u svjetonazorskom smislu i treba je čuvati. Mi nismo tradicionalna demokracija koja traje već nekoliko desetljeća, ima takvih država koje se stalno suočavaju sa političkom nestabilnosti, ali mehanizmi koje oni imaju da to nadvladaju su puno efikasniji nego što su oni u Republici Hrvatskoj, tako da smo mi fokusirani i borit ćemo se da tu političku stabilnost čuvamo“, kazao je Jandroković.